Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Εργασίες Ιουνίου

Written by  Μαρ 22, 2016

 Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ

Ανάλογα με τις ειδικότερες κλιματολογικές συνθήκες κάθε τοποθεσίας, αυτό το ημερολόγιο μπορεί να μετακινηθεί ελαφρώς νωρίτερα ή αργότερα κατά 15 ημέρες έως 3 εβδομάδες.

  Γ Ε Ν Ι Κ Α

Μέγιστη ανάπτυξη των κλαδιών. Η φυλλική μάζα βρίσκεται οργασμό. Τα δέντρα αποταμιεύουν πολλά αποθέματα.

 

 

ΛΙΠΑΝΣΗ

Συνεχίζετε τη λίπανση μέχρι το τέλος του μήνα στα δέντρα που μεγαλώνουν ή αναπτύσσονται. Στο τέλος του μήνα, μπορείτε να ουδετεροποιήσετε το υπόστρωμα ποτίζοντας με υδατικό διάλυμα στάχτης.

 

ΠΟΤΙΣΜΑ

   • Ποτίζετε καθημερινά και σε βάθος όλα τα δέντρα. Ποτίζετε γενναιόδωρα κάθε φορά.

   • Τα δοχεία με τις ιτιές εμβαπτίζονται σε νερό σε κάθε πότισμα.

   • Προσθέστε τριμμένο φλοιό πεύκου στο νερό, εάν περιέχει ασβέστιο. Εάν δεν είναι σκληρό, προσθέστε τριμμένο κάρβουνο, γιατί το υπόστρωμα γίνεται όξινο από το λίπασμα.

   • Ψεκάζουμε συχνά όλα τα φυτά.

 

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

   • Προσοχή στον κόκκινο τετράνυχο (ακάρεα). Τα φύλλα δείχνουν γκριζωπά. Χρησιμοποιείστε ακαρεοκτόνο σκεύασμα. Τα παράσιτα βρίσκονται κυρίως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων (η κινέζικη φτελιά είναι πολύ ευαίσθητη).  

   • Μετακινούμε σε σκιερή θέση τα φυλλοβόλα και όσα είδη έχουν ευαίσθητο φύλλωμα (π.χ. acer).

   • Μετακινούμε σε βορινό σημείο τα συλλεγμένα δέντρα και τις λάρικες.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Μπορείτε ακόμα να επιχειρήσετε καταβολάδες και μοσχεύματα.

 

ΚΛΑΔΕΜΑ

Φυλλοβόλα: • Μπορείτε τώρα να «τσιμπήσετε» τα ώριμα/διαμορφωμένα δέντρα, τα κλαδιά των οποίων έχουν αναπτυχθεί κι έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξισορροπείτε τη δύναμη του δέντρου.

   • Δυνατή η μερική ή η ολική αποφύλλωση. 

   • Μπορείτε τώρα να κάνετε κλάδεμα συντήρησης.

Μεσογειακά/τροπικά: Επιδέχονται ακόμα και δραστικά κλαδέματα στο γέμισμα της σελήνης.

ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ

Δεν είναι κατάλληλη εποχή για συρμάτωμα, αλλά μπορείτε να συρματώσετε τα μεσογειακά/τροπικά είδη. Επειδή τα δέντρα αναπτύσσονται σθεναρά, ελέγχουμε για σημάδια από το προηγούμενο συρμάτωμα.

 

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

ΟΧΙ.

ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ

Μεσογειακά/τροπικά: Τα τροπικά μετακινούνται σε εξωτερικό χώρο με πλήρη ηλιοφάνεια, αλλά προοδευτική έκθεση, για να μην πάθουν εγκαύματα τα ευαίσθητα φύλλα. Πλούσιο πότισμα και λίπανση αζώτου.

Κάρπινος: Δυνατή η αποφύλλωση, όπως επίσης και στις φτελιές (Ulmus).

Tάξος (Taxus): Κλαδέψτε τα άκρα των δυνατών κλαδιών. Θα επιτύχετε τη δημιουργία οφθαλμών στο ενδιάμεσο τμήμα. Εάν αποφυλλώσετε συγχρόνως το κλαδί, θα προκαλέσετε δημιουργία οφθαλμών προς τα πίσω, στο γυμνό ξύλο (υπό την προϋπόθεση ότι θα αφήσετε μερικά φύλλα για την κυκλοφορία των χυμών στην άκρη του κλαδιού).

Ιαπωνική μαύρη πεύκη:  Στα σημεία όπου τον προηγούμενο μήνα είχατε «τσιμπήσει», τώρα έχουν σχηματιστεί αρκετά νέα μάτια. Θα κάνετε την επιλογή διαλέγοντας 2 προς 2. Θα αφαιρέσετε τα μάτια που κατευθύνονται προς τα πάνω, προς τα κάτω και τα πιο αδύναμα. Θα κρατήσετε δύο μάτια του ιδίου μεγέθους.

Οξιές (Fagus): Μην αποφυλλώνετε τις ιαπωνικές οξιές, αλλά μειώστε το φύλλωμα με κλάδεμα, κόβοντας μέρος κάθε φύλλου. Το ενδιαφέρον αυτής της τεχνικής –την εφαρμόζετε αποκλειστικά σε δέντρα που δεν πρόκειται να εκτεθούν– είναι η ευκολία την οποία παρέχετε στο φυτό για να κυκλοφορήσει ο αέρας και το φως μέχρι το κέντρο του, υποβοηθώντας κατ' αυτόν τον τρόπο μία μελλοντική δημιουργία οφθαλμών προς τα πίσω. Η αποφύλλωση της οξιάς ΔΕΝ συνιστάται από τους Ιάπωνες, εντούτοις η δική μας Fagus sylvatica δείχνει ιδιαίτερη ανοχή στην αποφύλλωση.

Αζαλέες:

   • Αφού έχετε αφαιρέσει τα άνθη –αφαιρείτε όλα τα άνθη μόλις απανθίσει το 70% του συνόλου– «τσιμπήστε» τα νέα κλαδιά. Στο σημείο όπου υπήρχε άνθος, σχηματίζεται ένα μπουκέτο κλαδιών. Κρατήστε μόνο δύο απ’ αυτά.

   • Μπορείτε να κάνετε δραστικό κλάδεμα στα χοντρά κλαδιά. Σ’ αυτή την περίπτωση, κλαδέψτε τα σταδιακά. Κλαδέψτε μία φορά αυστηρά κι έναν μήνα αργότερα κλαδέψτε ολοκληρωτικά το υπόλοιπο κλαδί. Έτσι αποφεύγετε την απόσυρση των χυμών και επιτυγχάνετε τη δημιουργία οφθαλμών         στο γυμνό ξύλο

 

 

Έρευνα/Κείμενο/Μεταφράσεις: Α. Π. - 2016

Επιμέλεια/Διόρθωση: Ν. Φ.

 

Last modified on Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 09:24
  1. Δημοφιλή
  2. Δείτε Επίσης...
Αζαλέα

Αζαλέα

Απρ 05, 2013 7567 SlideShow

Shimpaku Juniper

Shimpaku Juniper

Απρ 19, 2013 6498 SlideShow

Φωτογραφίες

Hellenic Bonsai 2015 - Mediterraneo
Εργασίες Νοεμβρίου
Japan Festival 25-26/06/2022
Εργαστήριο Δεκεμβρίου 2022
Juniperus Phoenicea από το workshop με τον AndreaMeriggioli..
Buxus sempervirens (Yose ue)