Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Μουσείο για τον Λευκάδιο Χερν στη Λευκάδα

Ιουν 23, 2014

Ένας Ελληνο-ιρλανδός που έγινε ο Εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας, εγκαινιάζει μετά θάνατον, το πρώτο μουσείο στην Ευρώπη, με το όνομα του.

Το πρώτο Μουσείο στον ευρωπαϊκό χώρο για τον Λευκάδιο Χερν, τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας, θα εγκαινιαστεί στις 4 Ιουλίου στη Λευκάδα. Πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα θα απαρτίζουν τα εκθέματα του «Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χέρν»,  το οποίο θα στεγάζεται σε ανακαινισμένη αίθουσα, στο ισόγειο του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.Με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Χερν αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας, στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα, μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του σημαντικού συγγραφέα και ποιητή.

Για τη δημιουργία του «Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν»,  το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας συνεργάζεται με τους δήμους Kumamoto, Matsue, Shinjuku και Yaizu, το Πανεπιστήμιο Toyama, την οικογένεια Koizumi και τους Genki Miyagi, Τάκη Ευσταθίου, Μαρία Γενιτσαρίου, Masaaki Noda, Τέτη Σώλου και Fumiko Yoneda. Παράλληλα,  θα οργανωθεί ένα τριήμερο αφιερωμένο στον ιαπωνικό πολιτισμό, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τον θάνατο του εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας. Οι εκδηλώσεις θα τελούν υπό την αιγίδα της ιαπωνικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

 

Εκδηλώσεις

Στις 5 και 6 Ιουλίου, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Ionian Blue, θα διεξαχθεί το διεθνές συμπόσιο «Το Ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν. Από τη Δύση στην Ανατολή»,  στο οποίο θα συμμετάσχουν επιστήμονες από την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν ο Λευκαδίτης συγγραφέας Σωτήρης Χαλικιάς και ο Καθηγητής Δημήτρης Βασιλειάδης. Το διεθνές συμπόσιο πραγματοποιείται συμβολικά στη Λευκάδα, τόπο γέννησης του Ιάπωνα ποιητή, με σκοπό να ερμηνεύσει το πνεύμα του Λευκάδιου, επικεντρώνοντας στο πώς αυτό διαμορφώθηκε μετά από μία ποικιλία επιδράσεων από διαφορετικές κουλτούρες στο ταξίδι της ζωής του.


Τις ίδιες ημέρες, στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ιαπωνικού πολιτισμού, όπως η τελετή τεϊοποσίας. Το Σάββατο 5 Ιουλίου, στις 21:30, στο Ανοιχτό Θέατρο θα παρουσιαστεί μία βραδιά απαγγελίας για τον Λευκάδιο Χερν από τους Ιάπωνες καλλιτέχνες Shiro Sano και Kyoji Yamamoto. Την Κυριακή 6 Ιουλίου, στις 21:30, θα πέσει η αυλαία της διοργάνωσης,  με το παραδοσιακό ιαπωνικό κουκλοθέατρο Seiwa Bunraku και το έργο «Yuki Onna».

Μία περιπετειώδης ζωή

Ο Λευκάδιος Χερν ή Κοϊζούμι Γιακούμο ήταν συγγραφέας και δημοσιογράφος και θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας. Γεννήθηκε στη Λευκάδα, το 1850, από Ελληνίδα μητέρα και πατέρα Ιρλανδό, ο οποίος ήταν στρατιωτικός χειρουργός στο Βρετανικό Σώμα των Επτανήσων. Η μετάθεση του πατέρα του στις Δυτικές Ινδίες σηματοδότησε τη φυγή από την Ελλάδα, ενώ όταν ήταν 5 ετών, ο χωρισμός των γονιών του έφερε και τον αποχωρισμό από τη μητέρα του, την οποία δεν ξαναείδε ποτέ. Ένιωθε φόβο για τα φαντάσματα και τα στοιχειά και η θεία του τον κλείδωνε στο υπόγειο, για να τον κάνει να ξεπεράσει τις φοβίες του.

Όταν έφτασε σε σχολική ηλικία άρχισε να διαβάζει. Όταν κάποια στιγμή ανακάλυψε ένα βιβλίο για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ένιωσε ενθουσιασμένος. Όπως είπε αργότερα ο ίδιος: «Εισήλθα στη δική μου αναγέννηση». Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, στο κολέγιο όπου σπούδαζε, έχασε το μάτι του. Από τότε, κλείστηκε στον εαυτό του.

Στα 19 του, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, όπου για ένα χρονικό διάστημα έζησε κάτω από συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και περιπλανήθηκε στη Νέα Ορλεάνη, τη Νέα Υόρκη και τις Γαλλικές Αντίλλες.
Το 1889, βρέθηκε σαν ανταποκριτής στην Ιαπωνία, όπου παντρεύτηκε και έκανε 4 παιδιά. Το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκυο του προσέφερε την έδρα του Καθηγητή της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Έζησε εκεί τα 14 τελευταία χρόνια της ζωής του, μέχρι τον θάνατο του, το 1903.  Το σπίτι, όπου έζησε  μικρός στα Κύθηρα, υπάρχει ακόμα.

 

Η Ελληνική Λέσχη Μπονσάι αποδέχεται με χαρά τη πρόσκληση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας για τα εγκαίνια του

"Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν" και εύχεται καλή επιτυχία!

 

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/822168/mouseio-gia-ton-leukadio-xern-sti-leukada

Last modified on Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 06:46
  1. Δημοφιλή
  2. Δείτε Επίσης...
Αζαλέα

Αζαλέα

Απρ 05, 2013 7425 SlideShow

Shimpaku Juniper

Shimpaku Juniper

Απρ 19, 2013 6380 SlideShow

Φωτογραφίες

Ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς
Εργαστήριο Δεκεμβρίου 2019
HBC Workshop 2021
Stefano Frisoni, demostration (VIDEO)
Shohin maple
14η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ