Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Εργασίες Μαΐου

Written by  Μαρ 22, 2016

 Μ Α Ϊ Ο Σ

Ανάλογα με τις ειδικότερες κλιματολογικές συνθήκες κάθε τοποθεσίας, αυτό το ημερολόγιο μπορεί να μετακινηθεί ελαφρώς νωρίτερα ή αργότερα κατά 15 ημέρες έως 3 εβδομάδες.

  Γ Ε Ν Ι Κ Α

Τα φύλλα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Τα κλαδιά αρχίζουν να επιμηκύνονται εμφανώς. Οι ρίζες βρίσκονται στην ακμή της απορροφητικότητάς τους. Οι αζαλέες είναι σε άνθιση.

 

 

ΛΙΠΑΝΣΗ

Αυτόν τον μήνα πρέπει να δώσετε στα υπό διαμόρφωση δέντρα το μέγιστο της τροφής/λίπανσης. Για τα ώριμα μπονσάι, μπορείτε επίσης να αυξήσετε τις δόσεις του λιπάσματος. Αντίθετα, δεν πρέπει να δώσετε πολύ άζωτο (Ν) στα ανθοφόρα δέντρα.

 

ΠΟΤΙΣΜΑ

   • Ποτίζετε πλούσια τα δέντρα που βρίσκονται υπό διαμόρφωση. Πλούσιο πότισμα σημαίνει πολύ νερό όταν ποτίζετε. Εάν βρέχει, βεβαιωθείτε για την καλή αποστράγγιση των δοχείων. Ειδικότερα, χρειάζεται προσοχή σε ρίζες που μπορεί να φράζουν τις οπές αποστράγγισης. Στη διάρκεια καταιγίδας γείρετε τα δοχεία σε κεκλιμένη θέση και μόλις κοπάσει τα επιστρέφετε στην όρθια θέση (αλλιώς το νερό θα συσσωρευτεί στις γωνίες του δοχείου).

   • Για τα ώριμα/διαμορφωμένα δέντρα, μέτριο πότισμα, για να αποφύγετε δημιουργία μεγάλων φύλλων ή βελονών.

   • Ποτίζετε νωρίς το πρωί και το βράδυ. Βρέχετε το φύλλωμα των δέντρων.

 

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 • Προσοχή στα εξωτερικά παράσιτα.
 • Προσοχή στο σάπισμα των ριζών που οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα με ψυχρό καιρό (ελαφρύ υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό για να το αποφύγετε).
 • Δεν εκθέτουμε στον ήλιο όσα δέντρα έχουν συλλεχτεί πρόσφατα.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Καταβολάδα/μοσχεύματα: Κατάλληλη εποχή για τα φυλλοβόλα και τα αειθαλή. Ιδανική τώρα και τον Ιούνιο – ριζώνουν σε δύο μήνες. Ενεργούμε στο άδειασμα της σελήνης.

 

ΚΛΑΔΕΜΑ

Φυλλοβόλα:

 • Προσοχή στα πολύ δραστικά κλαδέματα. Μπορεί να αδυνατίσουν τα δέντρα λόγω απώλειας χυμών. Ωστόσο, κλαδέψτε τα κλαδιά στους δύο οφθαλμούς, ώστε να επιτύχετε διακλάδωση 2 προς 2.

Το ίδιο ισχύει και για τα κωνοφόρα.

 • Δυνατή η μερική ή σχεδόν ολική αποφύλλωση στο τέλος του μήνα. Λιπαίνετε πριν και μετά την αποφύλλωση.

 

ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ

Δεν είναι κατάλληλη εποχή για συρμάτωμα. Επειδή τα δέντρα αναπτύσσονται σθεναρά, ελέγχουμε για σημάδια από το προηγούμενο συρμάτωμα.

 

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

Στο τέλος του μήνα μπορείτε να μεταφυτέψετε τα μεσογειακά/τροπικά και τα ανθοφόρα/οπωροφόρα (μετά την ολοκλήρωση της άνθισης).

 

ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ

Μεσογειακά/τροπικά: • Μπορείτε να ξεκινήσετε να  μεταφέρετε σε εξωτερικό χώρο τα δέντρα που πέρασαν τον χειμώνα προφυλαγμένα σε χώρο εσωτερικό. Μόλις η μέση θερμοκρασία είναι πάνω από 18°-20°, μπορείτε να τα αφήσετε έξω. Η πλειονότητα αυτών των δέντρων μπορεί να ανεχτεί την πλήρη ηλιοφάνεια – όπως και στις χώρες καταγωγής τους. Όμως πρέπει να τα προσαρμόσετε στην ηλιακή ακτινοβολία σταδιακά.

 • Δυνατή η μεταφύτευση στο τέλος του μήνα.
 • Κλάδεμα στο τέλος του μήνα.
 • Δυνατή η μερική αποφύλλωση στο τέλος του μήνα.

 

Γιουνίπεροι:

Είναι δυνατή ακόμα η μεταφύτευση.

 

Κάρπινος:

«Τσίμπημα» των νέων κλαδιών. Όταν έχουν 3 ή 4 φύλλα καλά σχηματισμένα, αφαιρέστε τα υπόλοιπα.

 

Αζαλέες:

Όταν το 70% των ανθέων έχουν ξεθωριάσει, αφαιρέστε τα όλα, συμπεριλαμβάνοντας όσα έχουν απανθίσει και όσα πρόκειται να ανοίξουν. Κατόπιν, μπορείτε να δώσετε λίπασμα αζώτου. Ο γενικός κανόνας για όλα τα ανθοφόρα/καρποφόρα δέντρα είναι να μην τους παρέχετε καθόλου άζωτο στη διάρκεια της άνθισης και στην έναρξη της καρπόδεσης. Αντιθέτως, μπορείτε να προετοιμάσετε όμορφη φθινοπωρινή ανθοφορία, παρέχοντας στις αζαλέες λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο (Ρ και Κ). Μπορείτε, επίσης, να τους δώσετε άζωτο μετά το τέλος της άνθισης (ανθοφόρα δέντρα) και μόλις σχηματιστούν οι καρποί (δέντρα καρποφόρα), αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα.

 

Ιαπωνικά σφενδάμια (Acer):

 •  Αποφύλλωση δυνατή προς το τέλος του μήνα. Πάντα μόνο σε δέντρα υγιή και πάντα κάθε δύο χρόνια. Μην αφαιρείτε παρά μόνο τα δυνατά φύλλα κι όχι τα πιο αδύναμα.
 •  Συρμάτωμα και διαμόρφωση, μετά την αποφύλλωση.

Λιπαίνουμε πριν και μετά την αποφύλλωση. Ψεκάζουμε πολύ το φύλλωμα. Ενεργούμε στη γέμιση της σελήνης και μόνο σε φυτά με καλή υγεία και με σκοπό την πύκνωση της διακλάδωσης.

 

Έλατα:

«Τσίμπημα» των οφθαλμών ακριβώς πριν ανοίξουν πλήρως.

 

Kωνοφόρα:

 • Ιαπωνική μαύρη πεύκη: Προσοχή, είναι η μόνη πεύκη που μπορεί να ωφεληθεί από την παρακάτω τεχνική. Τέλος Μαΐου, «τσιμπήστε» τα κεριά μεσαίου μεγέθους. Αφαιρέστε τα οριστικά, αφήνοντας μερικές βελόνες στη βάση τους. Μετά 15 ημέρες, κάνετε το ίδιο στα δυνατά κεριά. Μην εφαρμόζετε αυτή την τεχνική στα διβέλονα ή πενταβέλονα πεύκα – εδώ ισχύει το αντίθετο: «τσιμπάμε» πρώτα τα δυνατά κεριά.
 • Δασική πεύκη (Pinus sylvestris), Mugo κλπ.: «Τσιμπήστε» τα κεριά λίγο πριν ανοίξουν, για να εξισορροπήσετε τη δύναμη των κλαδιών. Αρχίστε με τα δυνατά, τα οποία θα «τσιμπήσετε» κατά το ένα τρίτο, μετά 10-15 ημέρες τα πιο αδύνατα κλαδιά, τα οποία θα «τσιμπήσετε» κατά το ήμισυ.  Πρέπει να παρακολουθείτε τα πεύκα σας καθημερινά, ώστε να μη χάσετε τον χρόνο για την εφαρμογή του «τσιμπήματος». ΔΕΝ αγγίζετε ποτέ τα αδύναμα κεριά.

 

 

Έρευνα/Κείμενο/Μεταφράσεις: Α. Π. - 2016

Επιμέλεια/Διόρθωση: Ν. Φ.

 

Last modified on Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 07:15
 1. Δημοφιλή
 2. Δείτε Επίσης...
Αζαλέα

Αζαλέα

Απρ 05, 2013 7195 SlideShow

Shimpaku Juniper

Shimpaku Juniper

Απρ 19, 2013 6092 SlideShow

Φωτογραφίες

Διαμόρφωση κλάδων του γιουνίπερου-Το αραίωμα του φυλλώματος
Εργαστήριο Απριλίου 2018
Εργασίες Δεκεμβρίου
Εργασίες Ιουλίου
Φθινοπωρινό εργαστήριο 26.09.2021
Carmona microphylla