Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

"Υπόστρωμα, Πότισμα και Λίπανση" του Walter Pall

Νοε 16, 2017

Υπόστρωμα, πότισμα και λίπασμα, δεν μπορούμε να τα δούμε ξεχωριστά. Είναι αλληλένδετα.

Είτε πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο είτε κωνοφόρο, μικρό ή μεγάλης ηλικίας, είτε είναι πρόσφατα μεταφυτευμένο σε γλάστρα ή το έχουμε συλλέξει από τη φύση, πρέπει όλες αυτές τις μεταβλητές να τις λάβουμε υπ’ όψιν στην καλλιέργεια μπονσάι.

Πρέπει κάποιος να διαβάσει πολύ προσεκτικά και στη συνέχεια να κάνει όλα αυτά που αναφέρονται παρακάτω. Δεν γίνεται να επιλέξετε να κάνετε αυτό που σας αρέσει και να αγνοήσετε τα υπόλοιπα. Δεν μπορείτε να λιπαίνετε σύμφωνα με τη μέθοδό μου και να μη σας νοιάζει τι υπόστρωμα έχετε ή πώς θα ποτίζετε.

 

 

walter1.JPG

Walter Pall Bonsai Gallery 2 - Conifers/Junipers/Rocky Mountain Juniper

 

Κατ’ αρχάς, πρέπει κάποιος να αναιρέσει όλα όσα έχουν γραφτεί στις περισσότερες βιβλιογραφίες μπονσάι για το θέμα. Καθώς η τεχνολογία μάς παρέχει πρόσβαση σε νέες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους και προϊόντα, αναλόγως εξελίσσεται και ο τρόπος με τον οποίο φροντίζουμε τα δέντρα μας, πέρα από τα όρια της παράδοσης. Υπάρχει ένας νέος και σύγχρονος κόσμος, αλλά πολλοί δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό. Ακόμα κι αν ορισμένοι φτάνουν στο μέτρο της επιτυχίας με τις παλιές μεθόδους, παρ’ όλα αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνο το να χρησιμοποιούν σύγχρονα υποστρώματα και πρακτικές, ή ακόμα μπορεί να αποβεί και μοιραίο.

walter2.JPG

Walter Pall Bonsai Gallery 1 – Broadleaved Trees/Beech/Japanese Beech

 

Υποστρώματα: Το καλό υλικό υποστρώματος πρέπει να αποτελείται από αρμονικού μεγέθους σωματίδια τα οποία έχουν την ικανότητα να απορροφούν νερό και δεν περιλαμβάνουν καμία πρόσθετη οργανική ύλη, δεν πρέπει να αποσυντίθενται εύκολα, καθώς επίσης θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερα όταν στεγνώσουν – κατά προτίμηση το υλικό να είναι φθηνό και θα πρέπει να έχει αισθητικά ευχάριστη εμφάνιση.

Κάτι τέτοιο θα ήταν: λάβα, ελαφρόπετρα, turface, ζεόλιθος, chabasai (ένα είδος ζεολίτη), κομμάτια φλοιού καρύδας, κομμάτια φλοιού δέντρων, κομμάτια φελιζόλ (δεν είναι αστείο), καθώς και μερικά ακόμη που μπορείτε να βρείτε αν έχετε κατανοήσει τις παραπάνω αρχές. Παρακαλώ σημειώστε ότι ορισμένα απ’ αυτά τα υλικά μπορεί να μην είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας.

Το γνωστό σε όλους akadama είναι αμφισβητήσιμο ως καλό υπόστρωμα, καθώς αναπόφευκτα αποσυντίθεται, ειδικά όταν εκτίθεται σε παγετό το χειμώνα. Μπορεί να μεταβληθεί σε θανατηφόρο άργιλο μέσα στο ποτ, όταν μπλοκάρει τη ροή του νερού και του αέρα στο έδαφος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα δέντρα τα οποία σπάνια μεταφυτεύονται, όπως τα συλλεγμένα από τη φύση κωνοφόρα και τα ηλικιωμένα μπονσάι γενικώς.

Τα υποστρώματα που δεν μας χρησιμεύουν είναι: χώμα κήπου, μείγματα κηποχώματος, πέτρες, άμμος κ.λπ. Τα καρποφόρα δέντρα μπορεί να μεγαλώνουν σε άμμο και χώμα για τα λουλούδια, αλλά αυτό δεν είναι το βέλτιστο περιβάλλον ανάπτυξης για την υγεία των μπονσάι.

Όλα τα υποστρώματα μπορούν να αναμειχθούν, σύμφωνα πάντα με τις προτιμήσεις σας. Μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά, αλλά βεβαιωθείτε ότι θα κοσκινίσετε και θα καθαρίσετε τα ανακυκλωμένα υλικά, όπως απαιτείται.

Δεν υπάρχει «ιδανικό υπόστρωμα για μπονσάι». Στην πραγματικότητα, υπάρχουν χιλιάδες ιδανικά υποστρώματα για μπονσάι. Πιστεύω ότι δεν έχει σημασία τι θα χρησιμοποιήσεις και ποιο μείγμα, αρκεί να είναι ένα σύγχρονο υπόστρωμα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει έδαφος/χώμα στα σύγχρονα υποστρώματα, δεν υπάρχει και κάτι «ζωντανό» μέσα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στεγνώνει εύκολα, οπότε θα πρέπει να ποτίζεται αρκετές φορές την ημέρα σε περιόδους ζέστης, ειδικά αν έχετε χρησιμοποιήσει καθαρά ανόργανα υλικά. Για τον λόγο αυτό, εγώ προσθέτω ακατέργαστη τύρφη εκτός από τα προαναφερόμενα υλικά. Αυτό είναι το είδος της τύρφης που έχει συλλεχθεί από περιοχές με μεγάλη υγρασία και κυκλοφορεί στο εμπόριο στη φυσική χονδροειδή μορφή του. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τύρφη ή βρύα σφάγνου που αποτελούνται από πολύ μικρά τεμάχια, ακόμα κι αν στη συσκευασία αναφέρεται ότι «Δεν περιέχεται σκόνη». Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τον σωστό τύπο της τύρφης, χρησιμοποιήστε μικρά κομμάτια φλοιού χωρίς σωματίδια σκόνης, ή κομμένες ίνες καρύδας. Αυτά τα οργανικά συστατικά θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 15-20% του συνολικού όγκου, κάτι λιγότερο στα κωνοφόρα και στις ελιές (καθώς και σε παρόμοια είδη) και λίγο περισσότερο στα μικρά δέντρα και στις αζαλέες.

Αυτές οι οργανικές ύλες είναι καλές για τη διατήρηση της υγρασίας στο υπόστρωμα και για την υποστήριξη αποικισμού του εδάφους με την ευεργετική μικροβιακή χλωρίδα στη σύνθεσή του. Η έρευνα φαίνεται επίσης να δείχνει ότι η τύρφη περιέχει ορμόνες των φυτών που είναι ευεργετικές για τα δέντρα. Πρόκειται για οργανικά υλικά που κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο υπόστρωμα για μπονσάι, αλλά όσα αναφέρθηκαν χρειάζονται πέντε χρόνια για να αποσυντεθούν. Θα πρέπει, λοιπόν, αυτό να το εξετάσετε κατά τον σχεδιασμό της μεταφύτευσης των δέντρων στα χρονοδιαγράμματά σας. Το οργανικό υλικό θα πρέπει επίσης να κοσκινίζεται, ώστε να απαλλάσσεται από οποιοδήποτε άλλο υπόστρωμα, προτού ανακυκλωθεί.

walter3.JPG

Walter Pall Bonsai Gallery 2 - Conifers/Larches/European Larch

 

Πότισμα: Έχω ένα πρόγραμμα ποτίσματος που το εφαρμόζω από το τέλος Μαρτίου έως μέσα Οκτωβρίου, κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το εάν τα δέντρα φαίνεται να χρειάζονται νερό ή όχι. Μόνο όταν βρέχει σε μεγάλο βαθμό δεν θέλω να ποτίζονται τα δέντρα. Όταν κάνει ζέστη ή υπάρχει δυνατός άνεμος, ή με συνδυασμό και των δύο, ποτίζω δύο ή και τρεις φορές την ημέρα. Πολύ μικρά δέντρα, πρέπει να ποτίζονται δύο φορές την ημέρα. ΟΛΑ τα δέντρα ποτίζονται το ίδιο.

Μεμονωμένες συνήθειες για το πότισμα δεν είναι απαραίτητες, όταν όλα τα δέντρα σας έχουν ένα κατάλληλο υπόστρωμα το οποίο εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να εκπαιδεύετε έναν φίλο σας πώς να ποτίζει τα δέντρα σας όταν είστε μακριά. Ο καθένας μπορεί να ποτίσει τα δέντρα σας. Πρέπει μόνο να ποτίζονται καλά.

Επιπροσθέτως, δεν έχει σημασία το είδος του νερού που χρησιμοποιείται. Το νερό της βρύσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα φυτά, ακόμα κι αν είναι σκληρό. Το νερό μου, για παράδειγμα, είναι ένα από τα δυσκολότερα στην Ευρώπη (23 ° DH), παρ’ όλα αυτά χρησιμοποιώ αυτό το νερό για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και των μπονσάι αζαλέες. Ποτίζω με μια μάνικα κήπων, σε πλήρη ένταση. Δεν ποτίζω μεμονωμένα τα δέντρα, αλλά σε τμήματα. Επίσης μπορείτε να ποτίζετε τον κήπο σας με ένα σύστημα καταιονητήρων.

Όταν ποτίζετε μ’ αυτό τον τρόπο, να ποτίζετε επιθετικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρέχεται πολύ καλά το δέντρο, από πάνω μέχρι κάτω. Το νερό πρέπει να τρέξει έξω από τις τρύπες αποστράγγισης. Είναι πολύ καλό για τα δέντρα να βρέχονται με αυτό τον τρόπο κάθε μέρα.

Με τα σύγχρονα υποστρώματα το υπερβολικό πότισμα είναι σχεδόν αδύνατο. Μπορείτε να ποτίζετε για ώρες και όλο το περιττό νερό απλώς θα τρέχει από τις τρύπες αποστράγγισης αν χρησιμοποιείτε το σωστό υπόστρωμα.

Είναι όμως πολύ εύκολο να ποτιστεί το δέντρο λιγότερο απ’ ό,τι χρειάζεται... Πολλά μπονσάι πεθαίνουν επειδή χρησιμοποιούν σύγχρονα υποστρώματα, αλλά ποτίζονται σύμφωνα με τις παλιές μεθόδους – ποτίζονται λιγότερο στην πραγματικότητα.

walter4.JPG

Walter Pall Bonsai Gallery 2 - Conifers/Pines/Scots Pine

Λίπασμα: Με τα σύγχρονα υποστρώματα και το επιθετικό πότισμα, η λίπανση δεν είναι μυστικό πια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λίπασμα που προσφέρεται και για τα συνήθη φυτά, είτε οργανικό είτε χημικό. Τα λιπάσματα θα πρέπει να έχουν αρκετό άζωτο. Μόνο με τη βοήθεια του αζώτου μπορούν να αναπτυχθούν τα φυτά.

Χρησιμοποιώ κυρίως υγρό λίπασμα, από το φθηνότερο της αγοράς. Στην Αμερική θα ήταν ένα λίπασμα από το Walmart. Χρησιμοποιήστε γενικό λίπασμα στο οποίο αναγράφεται ότι είναι καλό για όλα τα φυτά. Επιπλέον, αγοράζω μερικά κουτιά με κοκκώδη λιπάσματα, που περιέχουν χημικά και μερικά βιολογικά συστατικά. Δύο φορές τον χρόνο, στις αρχές του Μαΐου και στο τέλος Αυγούστου, ρίχνω μία χούφτα αποξηραμένη κοπριά πουλερικών στα δέντρα. Αγοράζω αυτά στις μεγάλες τσάντες, τα οποία είναι πολύ οικονομικά. Έτσι λοιπόν, για ΟΛΑ τα δέντρα μου, συμπεριλαμβανομένων και των παγκοσμίου φήμης δέντρων, χρησιμοποιώ το ίδιο λίπασμα.

Πόσο;

Περισσότερο απ 'όσο νομίζετε! Λιπαίνω είκοσι έως εξήντα φορές περισσότερο από τον μέσο όρο λίπανσης που κάνει ένας καλλιεργητής μπονσάι. Από τις αρχές του Απριλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, κάθε δέκα μέρες, όλα τα δέντρα μου τρέφονται με υγρό λίπασμα, χρησιμοποιώντας τρεις έως τέσσερις φορές παραπάνω από την προτεινόμενη δόση.

Όλα τα δέντρα τρέφονται εξίσου, είτε είναι φυλλοβόλα, κωνοφόρα, μικρά, μεγάλα, πρόσφατα μεταφυτευμένα ή όχι. Πρόκειται για μια περίοδο περίπου διακοσίων ημερών, κατά την οποία γίνεται αυτή η διαδικασία. Επειδή τα δέντρα τρέφονται τρεις φορές παραπάνω από την κανονική δόση για είκοσι ημέρες μέσα σ’ αυτό το διάστημα, έχουμε σαν αποτέλεσμα εξήντα δόσεις λιπάσματος κατά τη βλαστική περίοδο. Ο μέσος καλλιεργητής μπονσάι λιπαίνει περίπου τρεις ή πέντε φορές και στο μισό της κανονικής δόσης, διότι «τα δέντρα μπονσάι δεν θα πρέπει να μεγαλώνουν». Εάν στη συνέχεια προσθέσετε δύο φορές τον χρόνο κοπριά πουλερικών, τότε μπορείτε να καταλάβετε γιατί αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι είκοσι με εξήντα φορές παραπάνω από τον μέσο όρο.

Τα λιπάσματα ασιατικής προέλευσης είναι καλά, αλλά περιττά στον πολιτισμό μας. Δεν τρώμε την μπριζόλα με τσοπ στικς, όπως δεν χρειάζονται διατροφή τα φυτά μας με ασιατικά λιπάσματα. Ωστόσο, δεν βλάπτει αν επιμένετε να τα χρησιμοποιήσετε. Απλώς, είναι ασύμφορα και δείτε το : To biogold μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σύγχρονα υποστρώματα, όπως το akadama, και λειτουργεί καλά. Αν το δώσετε σ’ εμένα, εγώ θα το σπάσω σε πολύ μικρά σωματίδια τα οποία θα τα ρίξω στη συνέχεια σε όλη την επιφάνεια του υποστρώματος των δέντρων. Έπειτα από ένα πότισμα γίνεται αόρατο.

Είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν πάρα πολλά άλατα στο υπόστρωμα, αν κάποιος ποτίζει επιθετικά κάθε μέρα. Ακόμα και οι αζαλέες δεν ενοχλούνται μ’ αυτόν τον τρόπο. Ευδοκιμούν πολύ καλά με αρκετά σκληρό νερό και με το κατάλληλο υπόστρωμα – όπως και όλα τα υπόλοιπα δέντρα.

Περίπου πριν από δέκα χρόνια ακούστηκε η «σούπερ λίπανση», όμως λίγο αργότερα ξεχάστηκε. Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ύστερα από κάτι τέτοιο πολλά δέντρα πέθαναν. Εγώ ακολουθώ αυτό τον τρόπο, αλλά επιμένω στο επιθετικό πότισμα παράλληλα με την επιθετική λίπανση και τη χρήση των σύγχρονων υποστρωμάτων. Επίσης, καλό είναι να μην κάνετε επιστήμη τα συστατικά λίπανσης των δέντρων! Καλό είναι να αγοράσετε ό, τι πουλιέται σε μαγαζιά με κηπευτικά είδη ή σε φυτώρια.

Το εν λόγω καθεστώς λίπανσης αφορά τα δέντρα που βρίσκονται σε ανάπτυξη. Να θυμάστε ότι το 99,8% του συνόλου των μπονσάι είναι «σε εξέλιξη». Αν τύχει να έχετε ένα που δεν πρέπει πραγματικά να αναπτυχθεί τόσο, μπορείτε να επιβραδύνετε τη διατροφή του σε μεγάλο βαθμό. Κάποιοι επιλέγουν να τα αφήσουν να λιμοκτονήσουν επίτηδες. Τότε θα έχουν μικρότερα και λιγότερα φύλλα και βελόνες. Κάτι τέτοιο είναι καλό για τη συμμετοχή σε εκθέσεις, ωστόσο το δέντρο θα πηγαίνει προς το χειρότερο αν συνεχίσετε να μην το λιπαίνετε σωστά για πολύ καιρό. Έπειτα από μερικά χρόνια θα πρέπει να το λιπαίνετε επιθετικά, ώστε να ανακάμψει.

walter5.JPG

Walter Pall Bonsai Gallery 1 – Broadleaved Trees/Hawthorn – European Hawthorn

Περίληψη: Ή θα ακολουθήσετε και τα τρία ή τίποτα! Δεν έχετε άλλη επιλογή.

Αν διαλέξετε έναν μόνο τρόπο και αρνηθείτε τα υπόλοιπα, θα έχετε καταστροφικές συνέπειες στα δέντρα σας. Εκείνοι που κάνουν «σούπερ διατροφή» και χρησιμοποιούν «ντεμοντέ» υπόστρωμα ή ανεπαρκές πότισμα, σκοτώνουν τα δέντρα. Εκείνοι που χρησιμοποιούν σύγχρονα υποστρώματα, επιθετικό πότισμα και λιπαίνουν όπως τον παλιό καιρό, θα έχουν πολύ αδύναμα δέντρα και, εν τέλει, νεκρά δέντρα. Αυτό είναι όλο!

Ξέρω ότι πολλοί δεν θα το πιστέψετε. «Αυτός που θεραπεύει έχει δίκιο», είναι μια παροιμία στην ιατρική. Στην κηπουρική «αυτός που έχει τα πιο υγιή δέντρα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι και ο σωστός». Ελάτε να δείτε τον κήπο μου ή ρίξτε μια ματιά στη συλλογή μου. Τα δέντρα μιλούν για τον εαυτό τους.

Όλα αυτά δεν ανακαλύφθηκαν ή εφευρέθηκαν από εμένα. Έμαθα από επαγγελματίες σύγχρονους κηπουρούς. Εφαρμόζουν και εκείνοι αυτή τη μέθοδο εδώ και δεκαετίες με μεγάλη επιτυχία. Έχω προσαρμοστεί στη σύγχρονη φυτοκομία των μπονσάι. Μόνο στο κόσμο των μπονσάι φαίνεται να είναι επαναστατική.

walter6.JPG

Walter Pall Bonsai Gallery 2 - Conifers/Spruces/European Spruce

 

 

Απόδοση στην ελληνική: Μ. Μαθιουδάκης
Επιμέλεια/Διόρθωση: Νάντια Φαμέλου

 

 

Άρθρο : Η μέθοδος του Walter Pall
Επιμέλεια: Victrinia Ridgeway

Last modified on Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 14:02
  1. Δημοφιλή
  2. Δείτε Επίσης...

Φωτογραφίες

Εργασίες Ιουλίου
Εργαστήριο χειμώνα 2017
Στιγμές από το "Θεματικό εργαστήριο 2015"
Στιγμές από το Σεμινάριο "ΓΑΙΑ 2013"
Ανοιξιάτικο εργαστήριο 2016
Εργαστήριο Νοεμβρίου 2022