Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Wabi & Sabi

Απρ 05, 2013

 

       Κάποιος που ασχολείται με το Μπονσάι πρέπει να κατανοήσει την έννοια wabi & sabi προκειμένου να επιτύχει τη δημιουργία ενός Μπονσάι.

 

       

Όλες οι τέχνες στην Κίνα και στην Ιαπωνία αντλούν τις αισθητικές αρχές τους από τον Ταοϊσμό και το Βουδισμό (Ζεν). Το wabi & sabi είναι η ''τέχνη της ομορφιάς'', είναι η αποδοχή του κύκλου της ζωής, ανάπτυξης, φθοράς και θανάτου.

 

 

 

Ξεκινώντας θα αναφερθούμε στην κυριολεκτική μετάφραση του ‘’wabi & sabi".

 

 

 

 

To"wabi" προέρχεται από την λέξη ''WA'' που σημαίνει αρμονία, γαλήνη, ισορροπία. Κυριολεκτικά, το wabi συμβολίζει την ταπεινότητα, τον φτωχό, αυτόν που είναι σε αρμονία με την φύση.

 

Η ταπεινότητα εδώ αναφέρεται σε κάποιον ο οποίος  δεν  εξαρτάται από τα υλικά αγαθά. Η φτώχεια  του wabi  βρίσκεται στον άνθρωπο που είναι ικανοποιημένος με τα απλά πράγματα στη ζωή και επισύρει την προσοχή σε αυτά για να αντλήσει την καθημερινή έμπνευση. Η έννοια αυτή όμως ερμηνεύεται διαφορετικά από εμάς τους δυτικούς.

 

 

 

Το ''Sabi" υποδηλώνει την φυσική εξέλιξη. Είναι η αντίληψη ότι η ομορφιά είναι εφήμερη. Με την πάροδο του χρόνου η έννοια αυτή άλλαξε και εξελίχθηκε στην ευχαρίστηση για παλαιά πράγματα.

 

Υπονοεί ένα παλαιό στοιχείο, ειδικά εάν συνδυάζεται με μια παλαιά κουλτούρα. Η ουσία του "sabi", επομένως, είναι η χάρη που συνδυάζεται με την αρχαιότητα.

 

 

     

Το wabi & sabi μπορεί να φανεί σε επτά ιδιότητες που είναι χαρακτηριστικές  του Ζεν.

 

Αυτές οι ιδιότητες είναι: απλότητα, ηρεμία, φυσικότητα, ασυμμετρία, αυστηρή μεγαλοπρέπεια, ελευθερία από τα γήινα και εμβρίθεια.

 

Ενώ καμία από αυτές τις ιδιότητες δεν μπορεί να υπερισχύσει σε ένα μπονσάι, όλες πρέπει να είναι παρούσες, δημιουργώντας αρμονία.  Πρέπει να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε αυτές τις έννοιες στην δημιουργία του μπονσάι μας. Αν και αυτές οι έννοιες είναι δύσκολα κατανοητές στην δυτική κουλτούρα, πρέπει να εφαρμοστούν για την επίτευξη ενός τέλειου ισορροπημένου μπονσάι.

Θα ξεκινήσουμε με την απλότητα. Τα πιο όμορφα μπονσάι είναι εκείνα που έχουν υποστεί τις λιγότερες εργασίες. Τα πολύ περίκομψα δέντρα ή τα πολύ έντονα από σχέδια και χρώματα δοχεία μειώνουν την απλότητα και την φυσικότητα σε ένα μπονσάι.

Η ηρεμία είναι η αίσθηση που πρέπει να πετύχουμε όταν κοιτάζουμε το μπονσάι μας. Κάποιο μπονσάι είναι τόσο επιβλητικό στη παρουσία του, που σου μεταδίδει μια βαθιά αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας. Αυτό το συναίσθημα της ηρεμίας  κάνει το μπονσάι πιο ελκυστικό, ταξιδεύοντας τον παρατηρητή σε ήρεμες σκέψεις.

Η φυσικότητα πρέπει να είναι ο στόχος ενός καλλιεργητή μπονσάι. Πρέπει να δημιουργήσει ένα δέντρο όπως αυτό βρίσκεται στην φύση, άθικτο από το ανθρώπινο χέρι. Προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε την φύση στο δικό μας δέντρο. Αποφεύγουμε τις υπερβολές που θα χαλάσουν την φυσικότητα του δέντρου μας.

Στο σχέδιο του μπονσάι μας πρέπει να ακολουθήσουμε την ασυμμετρία, την ατέλεια. Η ασυμμετρία στο μπονσάι μας δεν σημαίνει δυσαρμονία. Πρέπει λοιπόν να επιτύχουμε με τα ασύμμετρα σχέδια την αρμονία στο μπονσάι μας. Αυτή η αντίληψη έρχεται σε αντίθεση με τη δυτική κουλτούρα, καθώς την αρμονία εμείς την ταυτίζουμε με τη συμμετρία. Ένας κανόνας ασυμμετρίας για τον μπονσάι μας είναι ότι ποτέ δεν το τοποθετούμε στο κέντρο του δοχείου.

Στο μπονσάι μας πρέπει να αποδώσουμε μια αυστηρή μεγαλοπρέπεια. Κάθε μετακίνηση κλαδιού πρέπει να εκπληρώνει μια ζωτικής σημασίας λειτουργία, αλλά συγχρόνως θα δίνει στο μπονσάι μας την φινέτσα και την προσωπικότητα του καλλιτέχνη μπονσάι.

Η έννοια της ελευθερίας εκδηλώνεται στην σύνθεση, όπου πρέπει να εφαρμόζεται στην δημιουργία του μπονσάι μας. Μπονσάι που παραβαίνουν τους συμβατικούς κανόνες προσελκύουν την προσοχή μας.

Τέλος, η εμβρίθεια (η εμβάθυνση στην σκέψη) είναι ίσως η δυσκολότερη έννοια. Μας φέρνει μια σκέψη μυστηριώδους εποχής ή κάποια κρυμμένη δυνατότητα ή ιδιότητα. Η σκέψη αυτή μπορεί να προκληθεί όταν έχουμε ένα μπονσάι πολύ μεγάλο σε ηλικία ή που είναι αγνά όμορφο ή που έχει ένα μεγαλοπρεπές παρουσιαστικό.  

 

  Βιβλιογραφία:

 

 - Koren, Leonard. Wabi-sabi for Artists, Designers, Poets & Philosophers. Berkeley,

    CA:   StoneBridge Press, 1994

 - Chan, Peter. Bonsai Master Class. New York: Sterling, 1988

Last modified on Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 19:27
  1. Δημοφιλή
  2. Δείτε Επίσης...
Αζαλέα

Αζαλέα

Απρ 05, 2013 7425 SlideShow

Shimpaku Juniper

Shimpaku Juniper

Απρ 19, 2013 6380 SlideShow

Φωτογραφίες

Χειμωνιάτικο Εργαστήριο
ΓΑΙΑ 2013
Εργασίες Μαΐου
Στιγμές από τη διημερίδα "Hellenic Bonsai 2014"
Εργασίες Ιουνίου