Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Bonsai – Το ξεκίνημα...

Written by  Μάι 31, 2017

Είμαι λάτρης της φύσης. Μεγάλωσα κοντά σ’ αυτή. Οι γονείς μου, εκτός των άλλων, αγρότες, πάντοτε είχαν ένα έντονο πάρε δώσε μαζί της. Έτσι και γω, αγάπησα από πολύ νωρίς τα φυτά κάθε είδους. Μετά την ενηλικίωσή μου και τα σχολικά χρόνια, στήνοντας το δικό μου σπιτικό, διατηρούσα τουλάχιστον πέντε γλαστράκια στο μπαλκόνι μου και στους εσωτερικούς χώρους.

Στην πορεία της ενασχόλησής μου με τα φυτά διαπίστωσα πως προτιμώ περισσότερο τα πολυετή, θάμνους και δέντρα. Μου άρεσε να βλέπω τα φυτά μου να μεγαλώνουν μαζί μου και να αλλάζουν με το πέρασμα των εποχών και των χρόνων. Σήμερα πιστεύω πως ένα πολυετές φυτό είναι σαν ένας καλός φίλος. Σου κρατάει συντροφιά όταν είσαι μόνος, σου ομορφαίνει τον χώρο και το περιβάλλον στο οποίο ζεις και σε ανταμείβει όσο καλύτερα το φροντίζεις (ανθοφορία, καρποφορία, φιλτράρισμα του αέρα, ωραίες μυρωδιές κ.ά.). Και όλ’ αυτά χωρίς να πρέπει να του αφιερώσεις πολύ χρόνο από την καθημερινότητά σου.

Αυτή, λοιπόν, η αγάπη μου για τα πολυετή φυτά με οδήγησε στην ανάγκη να μάθω πώς μπορώ να τα διατηρήσω σε μία γλάστρα για πολλά χρόνια. Σε αυτό ακριβώς το σημείο και ύστερ’ από σχετική έρευνα στο διαδίκτυο, βρέθηκαν μπροστά μου τα μπονσάι. Η τέχνη των μπονσάι, όχι μόνο κάλυψε την ανάγκη μου να διατηρώ υγιή τα φυτά μου σε μικρές σχετικά γλάστρες χωρίς να τους στερώ την ανάπτυξη, αλλά με δίδαξε και πώς να τα κάνω να δείχνουν ακόμα πιο όμορφα και να τους δίνω το σχήμα που θέλω, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες – δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται σε πολλά συγγράμματα και άρθρα ως «ζωντανή τέχνη» (living art). 

Τα δέντρα μπονσάι, με το πέρασμα των χρόνων, γίνονται κτήμα σου και αποτελούν το δικό σου δημιούργημα. Σ’ αυτά καθρεφτίζεται ο ίδιος ο χαρακτήρας σου. Είναι έργα τέχνης που αλλάζουν συνεχώς, εποχή με την εποχή, έτος με το έτος, έχοντας, βέβαια, πάντα τη δική σου φροντίδα και αρωγή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως εσύ ο ίδιος αντιμετωπίζεις το κάθε φυτό διαφορετικά, ανάλογα με τις ανάγκες του, τον σκοπό τον οποίο έχεις γι’ αυτό καθώς και τα συναισθήματα που σου δημιουργεί κάθε στιγμή.

Τέλος, χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω, έχω την ανάγκη να μιλήσω γι’ αυτά τα συναισθήματα. Το πώς νιώθεις όταν ασχολείσαι μ’ ένα δέντρο σύμφωνα με τις «προσταγές» της τέχνης των μπονσάι. Είναι η ηρεμία και η γαλήνη. Το μυαλό σου ξεχνάει προσωρινά τα πάντα, άγχος, δυσκολίες, προβλήματα. Το δέντρο που έχεις μπροστά σου, τραβάει σε τόσο μεγάλο βαθμό την προσοχή σου, που σχεδόν δεν καταλαβαίνεις τι συμβαίνει γύρω σου. Είσαι μόνο εσύ και το δημιούργημά σου. Κι έτσι μπορούν να περάσουν, πιστέψτε με, πολλές ώρες. Είναι η ευχαρίστηση, η ικανοποίηση και η ανταμοιβή των κόπων και της δουλειάς, όταν το δέντρο σου ανθίζει κάθε άνοιξη ή όταν οι περαστικοί και οι επισκέπτες σου κολλούν το βλέμμα τους πάνω του και το θαυμάζουν. Ακόμα και το δικό σου βλέμμα κολλάει κάποιες στιγμές καθώς περνάς μπροστά του. Είναι το αίσθημα της απόλυτης δημιουργικότητας, όταν αγοράζεις ένα δέντρο από το γειτονικό φυτώριο και το μεταμορφώνεις σε κάτι μοναδικό, που δύσκολα το βρίσκεις στην αγορά.

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Στενόχωρα συναισθήματα, δυσάρεστα, ατυχή συμβάντα κι αναποδιές, νεύρα και κακή διάθεση. Είναι η στιγμή που μια αρρώστια ή ένα παράσιτο προσβάλλει το φυτό σου. Όταν οι καιρικές συνθήκες προκαλέσουν καταστροφές μη αναστρέψιμες. Όταν, πάλι, τα σχέδιά σου για ένα φυτό δεν ευδοκιμούν ή δεν είναι εύκολα εφικτά. Μέσα όμως από την απόκτηση εμπειρίας, μπορείς χωρίς μεγάλο κόπο να προσπεράσεις τα παραπάνω προβλήματα και να συνεχίσεις.

Άλλωστε, όλες οι καλές φιλίες δοκιμάζονται από δυσκολίες!...

 

Με εκτίμηση,

ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ Παναγιώτης

 

 

Κείμενο: Παναγιώτης Σκαρλάτος

Επιμέλεια-Διόρθωση: Νάντια Φαμέλου

Πηγές φωτογραφιών: 

http://rmakarate.org/sign-up/

http://beagoodearthling.com/what-is-a-hug

http://www.duluthnewstribune.com/content/living-art-duluth-man-devotes-time-attention-bonsai-garden

  1. Δημοφιλή
  2. Δείτε Επίσης...
Αζαλέα

Αζαλέα

Απρ 05, 2013 7425 SlideShow

Shimpaku Juniper

Shimpaku Juniper

Απρ 19, 2013 6381 SlideShow