Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Εργασίες Απριλίου

Written by  Μαρ 22, 2016

 

 Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ

Ανάλογα με τις ειδικότερες κλιματολογικές συνθήκες κάθε τοποθεσίας, αυτό το ημερολόγιο μπορεί να μετακινηθεί ελαφρώς νωρίτερα ή αργότερα κατά 15 ημέρες έως 3 εβδομάδες.

  Γ Ε Ν Ι Κ Α

Πλήρης δραστηριότητα στον μεταβολισμό των μπονσάι σας. Οι οφθαλμοί ανοίγουν, τα φύλλα αναπτύσσονται. Τα ριζίδια λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα. Τα προυνοειδή είναι σε άνθιση ήδη εδώ και αρκετές ημέρες. Είναι η εποχή που τα δέντρα ξυπνάνε. Προσοχή στις περιπτώσεις παγετού, ο οποίος μπορεί να βλάψει τα τρυφερά βλαστάρια ή τους οφθαλμούς που έχουν μόλις ανοίξει.

 

 

ΛΙΠΑΝΣΗ

Νεαρά και υπό διαμόρφωση δέντρα:  Λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, δηλαδή λίπασμα με αυξημένο Ν σε σχέση με τα Ρ και Κ. Λίπασμα οργανικό σε μορφή στερεά ή υγρή. Την υγρή μορφή τη χρησιμοποιείτε σε πότισμα κάθε εβδομάδα, ενώ τη στερεά κάθε 15 ημέρες ή κάθε μήνα. Τα ειδικά λιπάσματα διαφυλλικής λίπανσης μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε εάν είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Πραγματικά, αυτή την εποχή μια βοήθεια με ιχνοστοιχεία στα δέντρα είναι απαραίτητη και είναι πάντα προτιμότερο να τα χορηγούμε με το πότισμα. Προσοχή στη χρήση των χημικών λιπασμάτων τα οποία είναι στιγμιαίας αποδέσμευσης και μπορεί να «κάψουν» τα ριζίδια και τα οποία δεν περιέχουν ιχνοστοιχεία. Τέλος, εάν χρησιμοποιείτε λιπάσματα για φυτά σε γλάστρες, να τα χορηγείτε στην προτεινόμενη δοσολογία και όχι σε μισή δόση, όπως λέγεται και γράφεται μερικές φορές.

Διαμορφωμένα δέντρα: Λιπαίνονται λιγότερο και αραιότερα, χωρίς άζωτο (Ν). Επίσης και εκείνα που σχηματίζουν τώρα φύλλα και βελόνες, δεν θα πρέπει να λιπαίνονται πλούσια.

 

ΠΟΤΙΣΜΑ

Δέντρα υπό διαμόρφωση: Πολύ και τακτικό πότισμα. Ψεκασμός του φυλλώματος.

Δέντρα ώριμα/διαμορφωμένα: Τακτικά ποτίσματα αλλά μέτρια, όπως και η λίπανση, προκειμένου να αποφύγετε τη δημιουργία μεγάλων φύλλων και μακρών μεσογονατίων.

Υπολογίζουμε το νερό της βροχής που δέχονται τα δέντρα όταν βρίσκονται στο ύπαιθρο.

 

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Υπάρχουν τα παρασιτικά έντομα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, επειδή μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα πάνω σε δέντρα που λιπαίνονται πολύ – αλευρώδη, αφίδες ιδιαίτερα.

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Εμβολιασμός: Κατάλληλη εποχή για τα φυλλοβόλα.

Καταβολάδα/μοσχεύματα: Ναι.

• Μετακινήστε τα δέντρα έξω από τα κρύα θερμοκήπια.

• Περιστρέφετε τα δοχεία τους τακτικά, ώστε να δέχονται το ηλιακό φως σε όλες τις πλευρές τους.

 

ΚΛΑΔΕΜΑ

Ανθοφόρα/οπωροφόρα: Κλάδεμα διαμόρφωσης μετά την άνθιση.

Φυλλοβόλα: Κλάδεμα για πύκνωση της διακλάδωσης. Κλαδέψτε τα νέα κλαδιά στους δύο κόμβους, προκειμένου αφ' ενός να πλησιάσει η διακλάδωση προς τον κορμό κι αφ' ετέρου να δημιουργηθεί διακλάδωση 2 προς 2. Αυτού του είδους το κλάδεμα πυκνώνει τα άκρα κι όχι τα πίσω μέρη του φυτού προς τη βάση των κλαδιών. Στα ώριμα δέντρα αφήνετε να αναπτυχθούν τα κλαδιά, για να ξυλοποιηθούν αργότερα. Θα τα κλαδέψετε αφού ξυλοποιηθούν, προκειμένου να επιτύχετε δημιουργία οφθαλμών προς τα πίσω.

 

ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ 

Δεν είναι κατάλληλη εποχή για συρμάτωμα. Επειδή τα δέντρα αναπτύσσονται σθεναρά, ελέγχουμε για σημάδια από το προηγούμενο συρμάτωμα.

 

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

Κωνοφόρα:

   • Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση (μέχρι 15 Απριλίου και στο γέμισμα της σελήνης) και εμβολιασμούς.

   • Μέτριο πότισμα από το τέλος του μήνα και μετά, προκειμένου να παραμείνουν μικρές οι νέες βελόνες.

   • Αποφύλλωση, αλλά ΟΧΙ στην κορυφή και στα κεριά.

Αειθαλή: Ναι στη μεταφύτευση (μέχρι 15 Απριλίου και στο γέμισμα της σελήνης).

Φυλλοβόλα:

   • ΟΧΙ στη μεταφύτευση.

   • Μερική αποφύλλωση.

Μεσογειακά/τροπικά: ΟΧΙ στη μεταφύτευση.

Ανθοφόρα/οπωροφόρα: ΟΧΙ στη μεταφύτευση (επίκειται η άνθιση).

Δεν εκθέτουμε μεταφυτευμένα φυτά στον ήλιο.

 

ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ

Αζαλέες: Είναι δυνατή η μεταφύτευση πριν από την άνθιση στην αρχή του μήνα. Μπορείτε επίσης να συρματώσετε τις αζαλέες προσεχτικά. Το ξύλο τους δεν είναι ακόμα πολύ εύθραυστο. Θα γίνει, ωστόσο, μόλις οι χυμοί που ανεβαίνουν πλημμυρίσουν τα αγγεία, από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο.

Ιαπωνικά σφενδάμια (Acer): Με την εμφάνιση των οφθαλμών, εφαρμόστε «τσίμπημα» προκειμένου να αποφύγετε τα μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα. Όταν ανοίξουν οι οφθαλμοί, ξεδιπλώνονται δύο μικρά φυλλαράκια. Στη συνέχεια, ένα μικρό κλαδάκι ξεπετάγεται ανάμεσά τους. Αυτό το κλαδάκι πρέπει να το «τσιμπήσετε» (να το κόψετε με τα νύχια), πριν μεγαλώσει και ξεδιπλωθούν τα φύλλα του.

 

 

Έρευνα/Κείμενο/Μεταφράσεις: Α. Π. - 2016

Επιμέλεια/Διόρθωση: Ν. Φ.

 

Last modified on Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 12:10
  1. Δημοφιλή
  2. Δείτε Επίσης...
Αζαλέα

Αζαλέα

Απρ 05, 2013 7567 SlideShow

Shimpaku Juniper

Shimpaku Juniper

Απρ 19, 2013 6498 SlideShow

Φωτογραφίες

Hellenic Bonsai Bazaar 2016
Εργαστήριο Σεπτεμβρίου 2022
Δεξίωση για την επέτειο γενεθλίων του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας - 2023 Μέγαρο Μουσικής
Alfredo Salaccione 08-09-10 Νοεμβρίου 2019
Συνέντευξη του Masahiko Kimura
Εργασίες Ιουλίου