Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Εργασίες Δεκεμβρίου

Written by  Μαρ 22, 2016

Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

Ανάλογα με τις ειδικότερες κλιματολογικές συνθήκες κάθε τοποθεσίας, αυτό το ημερολόγιο μπορεί να μετακινηθεί ελαφρώς νωρίτερα ή αργότερα κατά 15 ημέρες έως 3 εβδομάδες.

  Γ Ε Ν Ι Κ Α

Ο Δεκέμβριος είναι ο μοναδικός μήνας κατά τον οποίο δεν υπάρχει κάτι να κάνουμε στα μπονσάι μας. Βρίσκονται σε λήθαργο. Έχουν συσσωρεύσει τα αποθέματά τους στο επίπεδο του κορμού και των οφθαλμών και βρίσκονται σε φάση αναμονής των ορμονικών φαινομένων που πρόκειται να πυροδοτηθούν.

 

 

ΛΙΠΑΝΣΗ

Καθόλου λίπασμα, γιατί οι ρίζες δεν απορροφούν λόγω του κρύου. Μπορείτε όμως να δίνετε στα κωνοφόρα λίπασμα ιχνοστοιχείων με διαφυλλικούς ψεκασμούς ή να ψεκάζετε στον κορμό των φυλλοβόλων (με βάση τον σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο κατά πρώτον).

 

ΠΟΤΙΣΜΑ

Προσοχή στην αφυδάτωση, προ πάντων σε κρύο θερμοκήπιο. Οι ρίζες δεν πρέπει να ξηρανθούν. Τακτικό πότισμα σε μικρές ποσότητες. Προσοχή στο υπερβολικό πότισμα των κωνοφόρων. Ποτίζουμε το μεσημέρι για ν' αποφύγουμε τη βραδινή παγωνιά. Δεν βρέχουμε το φύλλωμα. Ποτίζουμε ακόμα κι όταν χιονίζει.

 

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Απολυμάνετε τον κορμό από τα αυγά των παρασίτων με αραιωμένο υγρό jin σε αναλογία 1/50.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

 

   • Καθαρισμός των κορμών και των κλαδιών. Αφαιρέστε τα βρύα από τη βάση. Καθαρίστε το νεκρό ξύλο (jin & shari). Καθαρίστε την επιφάνεια του υποστρώματος. Διατηρήστε σε καλή κατάσταση τα διακοσμητικά βρύα στα pot, ψεκάζοντάς τα τακτικά με λίγο υδατοδιαλυτό λίπασμα.

 

   • Προστατέψτε τα ευαίσθητα είδη από το κρύο. Για παράδειγμα, αν έχετε ιαπωνικά σφενδάμια, πρέπει να καλύψετε με άχυρο τις βάσεις τους. Εάν χρειάζεται, μεταφέρετε τα pot σε κρύο θερμοκήπιο για να ξεχειμωνιάσουν.

   • Μοσχεύματα: Κατάλληλη εποχή για ξυλώδη μοσχεύματα. Ενεργούμε στο άδειασμα της σελήνης.

 

ΚΛΑΔΕΜΑ

Κωνοφόρα: Μπορείτε ακόμα να αφαιρέσετε τις βελόνες του προηγούμενου έτους. Να τις αφαιρείτε προσεχτικά, χωρίς βιασύνη. Επωφεληθείτε για να συρματώσετε τα μικρά κλαδάκια. Είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνετε επιλογή των οφθαλμών που θα δώσουν τα κεριά την άνοιξη. Επιλέξτε 2 προς 2, διατηρώντας πάντα τους πλάγιους οφθαλμούς και τους πιο δυνατούς. Αφαιρέστε τους οφθαλμούς με κατεύθυνση προς τα επάνω ή προς τα κάτω.

ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ

Φυλλοβόλα: Προσοχή στο συρμάτωμα, τα κλαδιά είναι πολύ εύθραυστα. Μπορείτε αντίθετα να αρχίσετε το κλάδεμα διαμόρφωσης. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τις σοβαρές εργασίες στα μεγάλα κρύα.

 

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

ΟΧΙ.

ΣΥΛΛΟΓΗ & YAMADORI 

Δεν συλλέγονται τα πεύκα. Ναι, για τα λοιπά κωνοφόρα, τα αειθαλή και τα φυλλοβόλα.

ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ

Τροπικά: Έχουν μεταφερθεί σε εσωτερικό χώρο ή σε θερμαινόμενο θερμοκήπιο. Προσοχή στον φωτισμό, 1.200 lux ανά ημέρα. Τακτικό πότισμα και οργανική λίπανση, μόνο εφόσον υπάρχει ζέστη και φως.

 

 

Έρευνα/Κείμενο/Μεταφράσεις: Α. Π. - 2016

Επιμέλεια/Διόρθωση: Ν. Φ.

 

Last modified on Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 13:43
  1. Δημοφιλή
  2. Δείτε Επίσης...
Αζαλέα

Αζαλέα

Απρ 05, 2013 7425 SlideShow

Shimpaku Juniper

Shimpaku Juniper

Απρ 19, 2013 6380 SlideShow

Φωτογραφίες

Ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς
Στιγμές από το Ανοιξιάτικο εργαστήριο 2014
Εργασίες Νοεμβρίου
"Kasamayaki" (Μade in Kasama)
Ανθοκομική Έκθεση Αχαρνών 2017
Shohin maple