Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Κατηγορίες Μπονσάι

Written by  Αυγ 30, 2012

                   

Τα μπονσάι  δεν κατατάσσονται σε κατηγορίες μόνο από την φόρμα αλλά και από το μέγεθος τους.
Μερικοί ειδικοί Ιάπωνες  πιστεύουν ότι υπάρχουν 5 κατηγορίες μπονσάι , ενώ άλλοι υποστηρίζουν  ότι είναι μόλις 3 καθώς οι  ενδιάμεσες δεν είναι και τόσο διαφορετικές από τις άλλες. Μερικοί ειδήμονες υποστηρίζουν ότι το ύψος των μπονσάι πρέπει να φτάνει μέχρι 1,2 μέτρα, γεγονός όμως που αμφισβητείται έντονα γιατί στο Αυτοκρατορικό παλάτι του Τόκιο υπάρχουν μπονσάι που υπερβαίνουν αυτό το  ύψος. Οι  μονάδες βεβαία  ανά κατηγορία δεν είναι ποτέ απόλυτες μια και υπάρχουν πάντοτε μικρές αποκλίσεις, καθώς  επίσης και διάφορες ταξινομήσεις από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχει όμως ένας κατά κάποιο τρόπο οδηγός για της κατηγορίες που έχουν επικρατήσει και θα προσπαθήσουμε να σας τις αναλύσουμε παρακάτω.

 

 

Shito
Shito είναι  το μικρότερο μέγεθος δέντρων μπονσάι,  το οποίο κυμαίνεται από 2,5 έως 6 εκατοστά. Λόγω του μικρού μεγέθους η ανάπτυξη τους είναι αρκετά περιορισμένη και έτσι έχουν μικρή διακλάδωση. Λέγονται αλλιώς και μπονσάι  «δακτύλου».
 
 

 

 

Mame
Πρόκειται  για την αμέσως επόμενη σε μέγεθος κατηγορία η οποία κυμαίνεται από 7 έως και 20 εκατοστά. Φυσικά εδώ η ανάπτυξη είναι πολύ μεγαλύτερη και μπορούμε σε αρκετές περιπτώσεις να δούμε ένα πλήρες δέντρο με πλούσια διακλάδωση. Σε αρκετές περιπτώσεις μπερδεύονται με την αμέσως επόμενη κατηγορία shohin
 

 

 

Shohin
Σύμφωνα με τα γενικώς αποδεκτά  η κατηγορία αυτή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25 εκατοστά πράγμα όμως που σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει και έτσι αρκετές φορές πλησιάζουν και τα 30 εκατοστά. Λέγεται αλλιώς και κατηγορία »ένα χέρι» επειδή μπορεί κανείς να κρατήσει το μπονσάι στην παλάμη του. Τα  τελευταία  χρονιά έχει πολλούς και φανατικούς υποστηρικτές.
 
 

 

 

Katabe-mochi
Η πιο κοινή κατηγορία μπονσάι, μέγεθος που το συναντάμε στις περισσότερες συλλογές, κυμαίνεται από 30 έως  44 εκατοστά. Μεγάλα και επιβλητικά μπονσάι με πολύ πλούσια ανάπτυξη .
 
 
 
 
 

 

 

Chu-chuhin
Μεγάλα  δέντρα που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 60 εκατοστά .
 
 
 

 

 

 

Omono
Μπονσάι που ποικίλουν σε ύψος από 60 εκατοστά μέχρι 1,20. Τα παλαιοτέρα χρονιά στην Ιαπωνία τέτοια δέντρα τοποθετούσαν στην είσοδο αριστοκρατικών κατοικιών ως ένδειξη πλούτου. Για να μετακινηθούν χρειάζονται δυο άτομα από οπού και προέρχεται η  κατηγορία "4 χέρια".
 
 

 

 

 

  • Imperial

Τα μεγαλύτερα μπονσάι στον κόσμο, υπάρχουν συνήθως  μονό στην Ιαπωνία, ξεπερνούν σε μέγεθος ακόμη και τα 2 μέτρα.
 
 
 

 

Last modified on Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 17:50
  1. Δημοφιλή
  2. Δείτε Επίσης...