Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Φόρμες διαμόρφωσης

Μάι 01, 2013

 

 

 

Με τα χρόνια πολλές μορφές-φόρμες διαμόρφωσης έχουν επικρατήσει αντιγράφοντας στοιχεία από την φύση. Αυτές οι μορφές είναι ανοιχτές στην προσωπική ερμηνεία και δημιουργικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι τα δέντρα δεν χρειάζεται απαραιτήτως να συμμορφώνονται με οποιαδήποτε μορφή. Παρόλα αυτά, οι φόρμες είναι σημαντικό να αποκτήσουν μια βασική κατανόηση ώστε  να χρησιμεύουν ως κατευθυντήριες γραμμές στην προσπάθεια μας να αναπαραστήσουμε με επιτυχία μικρογραφίες δέντρων (bonsai). Παρακάτω θα σας αναφέρουμε τις βασικότερες φόρμες.

 

 

Broom- Hokibachi

Θυμίζει έντονα σκούπα, στυλ κατάλληλο για φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα με μεγάλη και πλούσια διακλάδωση. Ο κορμός είναι όρθιος έχοντας περίπου τα 2/3 του συνολικού ύψους, το υπόλοιπο 1/3 καταλαμβάνει η διακλάδωση προς όλες τις κατευθύνσεις σχηματίζοντας ένα ομοιόμορφο ημικύκλιο.  Ένα ιδιαίτερα όμορφο θέαμα στα φυλλοβόλα δέντρα κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

 

 

 Formal upright – Chokkan

Ένα πολύ κοινό στυλ μπονσάι. Στην φύση συναντάται συχνά όταν το δέντρο είναι εκτεθειμένο σε άπλετο και ανεμπόδιστο φως χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνισμού από γειτονικά δέντρα. Ο κορμός πρέπει να έχει κωνικότητα, η διακλάδωση να ξεκινάει περίπου στο ¼ του συνολικού ύψους. Η κορυφή πρέπει να σχηματίζεται από ένα και μόνο κλαδί κάνοντας σαφές στον θεατή ότι διακόπτει την φορά του κορμού από την βάση μέχρι την κορυφή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Informal upright - Moyogi 

Ένα στυλ με πολλά κοινά σημεία με το προηγούμενο που επίσης συναντάται τόσο στην φύση όσο και στους καλλιεργητές μπονσάι. Σε αντίθεση με την προηγούμενη μορφή εδώ ο κορμός πρέπει να είναι κυρτός με καμπύλες. Σε κάθε εξωτερική πλευρά της καμπύλης σχηματίζεται διακλάδωση με σταδιακή μείωση όσο πλησιάζουμε την κορυφή. Ο άξονας της κορυφής πρέπει να περνάει από το κέντρο της βάσης του κορμού.

 

 

 

 Cascade – Kengai

Καταρράκτης, από τις δημοφιλέστερες φόρμες μπονσάι με πάρα πολλούς φίλους λόγω της εντυπωσιακής εικόνας που προσφέρει στον θεατή. Αντιγράφει ένα δέντρο  που ζει στην άκρη ενός γκρεμού ή σε έναν απότομο βράχο με το κυρίως κλαδί να έχει λυγίσει προς τα κάτω ως αποτέλεσμα παραγόντων, όπως πτώσης βράχων ή υπό το βάρος του χιονιού. Τα δέντρα αυτά φυτεύονται σε ψηλές γλάστρες, ένα κλαδί σχηματίζει την κορυφή, ενώ ο κυρίως κορμός λυγίζει προς τα κάτω αμέσως μετά το χείλος της γλάστρας με πλούσια διακλάδωση παράλληλων οριζοντίων επιπέδων.

 

 

 

 

 

Semi cascade -Han-kengai 

Ημι-καταρράκτης, φόρμα παρόμοια με την προηγούμενη εμπνευσμένη από δέντρα που μεγαλώνουν στην φύση σε γκρεμούς και στις όχθες ποταμών και λιμνών. Ο κορμός μεγαλώνει σε όρθια θέση σχηματίζοντας την κορώνα (κορυφή), η οποία είναι πάνω από το χείλος της γλάστρας. Ένα δευτερεύον κλαδί κάμπτεται κάτω από το χείλος πάλι με πλούσια παράλληλη διακλάδωση, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να ξεπερνάει τον πυθμένα της γλάστρας.

 

 

 

 Literati -Bunjingi

Στην φύση αυτό το ύφος του δέντρου βρίσκεται σε περιοχές με πλούσια βλάστηση όπου ο ανταγωνισμός για ένα κομμάτι ηλιοφάνειας είναι πολύ μεγάλος και έτσι τα δέντρα προκειμένου να επιβιώσουν αναπτύσσονται σε ύψος. Αποτέλεσμα να έχουμε ένα ψηλόλιγνο κορμό χωρίς διακλάδωση χαμηλά παρά μόνο στην κορυφή. Αυτού του είδους τα δέντρα τοποθετούνται συνήθως σε μικρές στρογγυλές γλάστρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Windswept-Fukinagashi

Το ανεμοδαρμένο στυλ είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα των δέντρων που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Τα κλαδιά καθώς και ο κορμός αναπτύσσονται προς μια πλευρά λόγω του συχνού ανέμου προς αυτήν την κατεύθυνση με αποτέλεσμα η διακλάδωση να έχει μια φορά.

 

 

 

 

 

 

 

Double trunk-Sokan

Ένα στυλ πολύ συνηθισμένο στην φύση αλλά όχι και τόσο στην τέχνη των bonsai. Συνήθως και οι δυο κορμοί αναπτύσσονται από την βάση του ριζικού συστήματος αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπου ο δεύτερος κορμός ξεκινάει λίγο ψηλότερα.  Οι κορμοί είναι διαφορετικοί μεταξύ τους τόσο ως προς το πάχος όσο και σε ύψος.  Ο βασικός κανόνας είναι ο κύριος κορμός να έχει ορθή ανάπτυξη και ο δευτερεύων κεκλιμένη, σχηματίζοντας ένα ενιαίο στέμμα βλάστησης.

 

 

 

 Multitrunk- Kabudachi

Στην θεωρια πανω κατω ισχυουν τα ιδια με το προηγουμενο αλλα με 3 η περισσοτερους κορμους. Οι κορμοι αναπτυσσονται απο το ιδιο επιπεδο  υψους  σχηματιζοντας ενιαιο στεμμα βλαστησης στην οποια κορυφη ειναι ο παχυτερος κορμος.

 

 

 

 

 

 

 

Forest-Yose-ue

Δασος , δημιουργειται απο ομαδα δεντρων με μονο αριθμο . Αντι για γλαστρα χρησιμοποιουμε συνηθως μια μεγαλη πετρα , στη μεση τοποθετουνται τα μεγαλυτερα δεντρα σε ακανονιστη σειρα και περιφερειακα τα μικροτερα δεντρα παλι με τον ιδιο τροπο για να εχουμε οσο το δυνατον πιο φυσικο και ρεαλιστικο  αποτελεσμα . Και εδω οπως στις προηγουμενες δυο περιπτωσεις το στεμμα της βλαστησης σχηματιζεται απο το συνολο των δεντρων με την κορυφη να αποτελειται απο τα μεγαλυτερα δεντρα που φυτευτηκαν στην μεση.

 

 

 

 Root over rock-Seki-joju

Σε βραχώδες έδαφος τα δέντρα είναι πολλές φορές αναγκασμένα να αναζητήσουν νερό και θρεπτικά στοιχεία σε μακρινή απόσταση από την τοποθεσία τους, έτσι οι ρίζες στην προσπάθειά τους αυτή περνάνε από ρωγμές και τρύπες μέχρι να φτάσουν σε γόνιμο έδαφος. Στην πορεία τους οι ρίζες είναι απροστάτευτες και έτσι δημιουργείται ένα είδος φλοιού εξωτερικά για να προστατευτούν από τον ήλιο και τον αέρα. Στα bonsai η δημιουργία αυτών των ριζών γίνεται με τεχνητό τρόπο μέσω διαφόρων τεχνικών. Τοποθετούνται συνήθως σε αρκετά ρηχές γλάστρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

βασικη πηγη - http://www.bonsaiempire.com

 

 

 

Last modified on Παρασκευή, 17 Μαϊος 2013 22:30
  1. Δημοφιλή
  2. Δείτε Επίσης...

Φωτογραφίες

Στιγμές από το Ανοιξιάτικο εργαστήριο 2016
Hans van Meer bonsai stories
Εργασίες Αυγούστου
Shohin maple
Ένα διαφορετικό ταξίδι!
ΓΑΙΑ 2013 - 2o Σεμινάριο Ελληνικής Λέσχης Μπονσάι