Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Ο Ryan Neil για τα κόκκινα και μαύρα ιαπωνικά πεύκα

Written by  Απρ 18, 2016

Ο RyanNeil  για τα πεύκα P. Thunbergii & P. Densiflora

(Japanese black & red pines)

 

 

RYAN NEIL

Γεννήθηκε και ανατράφηκε στην Πολιτεία Κολοράντο των Η.Π.Α., στη δυτική πλαγιά των Βραχωδών Ορέων. Τα ταλαιπωρημένα από τα στοιχεία της φύσης δέντρα, παραμορφωμένα και περιστραμμένα ελικοειδώς, τον ακολουθούσαν στους περιπάτους του στα απότομα μονοπάτια του Derby Mesa και αποτέλεσαν την έμπνευση που τον οδήγησε κυριολεκτικά στην «καταδίωξη» του μπονσάι. Σπούδασε την τέχνη της κηπουρικής/κηποτεχνία στο Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας στο San Luis Obispo, έχοντας αποφασίσει ότι θα ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπονσάι, και σκόπευε να εκπαιδευτεί στην Ιαπωνία. Ο καλλιτέχνης που επέλεξε να γίνει ο δάσκαλός του ήταν ο Masahiko Kimura, η πιο επαναστατική φιγούρα στη σύγχρονη ιαπωνική σκηνή του μπονσάι. Αλλά μόνο αφού γνώρισε τον  Ben Oki* (Los Angeles, California) το όνειρό του να επιλεγεί ως μαθητής του Kimura θα γινόταν πραγματικότητα. Ο Ben Oki τον συνόδευσε στο ταξίδι του στην Ιαπωνία και τον σύστησε στον M. Kimura. Το 2010 τελείωσε τις σπουδές του, διάρκειας έξι ετών, και επέστρεψε στο Όρεγκον των Η.Π.Α. όπου μαζί με τη σύζυγό του επιδόθηκε στο να πραγματοποιήσει το «Bonsai Mirai» που ήταν όνειρο ζωής γι’ αυτόν. Είναι αφιερωμένος στο μπονσάι και ασκεί την τέχνη του με απόλυτη υπευθυνότητα. Ο ίδιος περιγράφει πόσο στενά συνυφασμένη με τον άνθρωπο είναι η ζωή ενός δέντρου: «Εάν δεν σέβεσαι το γεγονός ότι ζωή και θάνατος είναι ένα πολύ πραγματικό μέρος της δημιουργικής διαδικασίας του μπονσάι ... δεν σου απομένει τίποτε άλλο στο τέλος, εκτός από ένα μεγάλο νεκρό δέντρο». Πολύ γρήγορα ο Ryan Neil έγινε ένας από τους πιο σεβαστούς κι αναγνωρισμένους καλλιτέχνες μπονσάι της σύγχρονης εποχής. Διδάσκει σε Ευρώπη και Αμερική και τα σεμινάριά του βιντεοσκοπούνται και κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, προσφέροντας έτσι χωρίς αντάλλαγμα τις γνώσεις του σε όλους τους θαυμαστές του μπονσάι.

 

 

(*)Ο Αμερικανο-Ιάπωνας BenOki γεννήθηκε στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας το 1927. Σε ηλικία έξι ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ιαπωνία και ξαναγύρισε στις Η.Π.Α. το 1950. Είναι παγκόσμια γνωστός ως σχεδιαστής ιαπωνικών κήπων, ιδιαίτερα για τη χρήση της πέτρας στις συνθέσεις του. Μελέτησε το μπονσάι με δάσκαλο τον JohnNaka, του οποίου υπήρξε βοηθός στις επιδείξεις και στις συναντήσεις του. Ο B. Oki είναι ένας από τους διεθνείς masters.. Καλλιεργεί και διδάσκει το μπονσάι από το 1958 με ειδίκευση στον γιουνίπερο της Καλιφόρνιας και είναι ειδικότερα φημισμένος για το τραχύ, ελεύθερης μορφής στιλ του, την εργασία με ιδιαίτερη λεπτομέρεια, το γρήγορο συρμάτωμα και την επιδεξιότητά του στις τεχνικές διαχωρισμού των δέντρων (treesplitting).

 

Δέντρα υπό διαμόρφωση ή νέο υλικό φυτωρίου (πρώτη διαμόρφωση)

 

Oι αναφερόμενες ημερολογιακές αναφορές, χρήζουν προσαρμογής

ανάλογα με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Αναφερόμαστε πάντα σε υγιή δέντρα.

 

Η ενέργεια των πεύκων έχει ως βάση το ριζικό τους σύστημα. Αυτό είναι φανερό καθώς, όταν αφαιρούμε φύλλωμα, τα κλαδιά δίνουν νέα μάτια προς τα πίσω.

Η ενέργεια των γιουνίπερων έχει ως βάση το φύλλωμά τους. Αυτό είναι φανερό καθώς, όταν αφαιρούμε μεγάλη ποσότητα φυλλώματος, το δέντρο εξασθενεί και τελικά ξεραίνεται.

Η πυκνότητα του φυλλώματος, η φυλλική μάζα του δέντρου, υπαγορεύει και τη διανομή της ενέργειας, την κατανομή της δύναμής του (πού πηγαίνει η δύναμη). Ίση ποσότητα φυλλώματος σε όλο το δέντρο = ίση διανομή της ενέργειας σε όλο το δέντρο.

 

Νωρίς την άνοιξη ξεκινάμε τον κύκλο εκπαίδευσης του πεύκου, δηλαδή να φέρουμε σε ισορροπία την ενέργεια του δέντρου.

Εάν πρόκειται για νέο δέντρο που μόλις έχουμε αγοράσει από φυτώριο, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία οποιαδήποτε χρονική στιγμή, δεν έχει σημασία.

1.- Αφαιρούμε τις παλιές βελόνες του δέντρου. Μέχρι ποιου σημείου αφαιρούμε βελόνες? Αφαιρούμε μέχρι το πιο αδύναμο αλλά σημαντικό για τη διαμόρφωση του δέντρου κλαδί. Για παράδειγμα εάν έχουμε ένα αδύναμο αλλά βασικής σπουδαιότητας κλαδί για τη σιλουέτα του δέντρου, το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος του κορμού, τότε είναι ανάγκη να ενδυναμώσουμε αυτό το κλαδί. Γι’ αυτό βγάζουμε τις παλαιότερες βελόνες ΜΕΧΡΙ αυτό το κλαδί και κρατάμε κατ’ ελάχιστον 10-12 ζεύγη βελόνες. 10-12 ζεύγη είναι ένα όριο το οποίο ποτέ δεν το υπερβαίνουμε, για λόγους υγείας του δέντρου.

2.- Λιπαίνουμε το δέντρο από τον Μάρτιο έως τον Μάιο με ισορροπημένο ΟΡΓΑΝΙΚΟ λίπασμα, ανά 4-6 εβδομάδες. Προτιμάται το οργανικό λίπασμα γιατί εφοδιάζει το υπόστρωμα με φιλικά βακτήρια και μύκητες, οι οποίοι εργάζονται, τρέφουν και συμβάλλουν στη διαδικασία αποδόμησης για συνεχή ανάπτυξη. Η σωστή θρέψη και η διευκόλυνση της μικροβιακής δραστηριότητας σ’ ένα περιορισμένο περιβάλλον όπως αυτό ενός δοχείου, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ενίσχυση της αντίστασης του φυτού. Γι’ αυτό είναι σπουδαίο να παρέχουμε οργανική τροφή στα δέντρα μας.

3.- Κλάδεμα των κεριών αργά τον Μάιο ή Ιούνιο. Κλαδεύουμε τα κεριά για να προκύψουν πιο κοντές βελόνες και βραχύτερα μεσογονάτια διαστήματα, ΟΧΙ για να δώσει το δέντρο μάτια προς τα πίσω. Αυτό αποτελεί παρανόηση! Προηγουμένως τα δέντρο θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί γι’ αυτή τη διαδικασία, δηλαδή θα πρέπει να έχει δεχτεί 2-3 εφαρμογές λιπάσματος ανά διάστημα 4-6 εβδομάδων. Εάν πρόκειται για δέντρο ήδη εξισορροπημένο, θα δώσουμε δύο φορές τροφή. Εάν πρόκειται για δέντρο στο οποίο θέλουμε να δώσουμε μια ώθηση, θα λιπάνουμε τρεις φορές. Το άζωτο είναι το χημικό συστατικό το οποίο αποσυντίθεται ευκολότερα, όπως επίσης είναι το πλέον ευδιάλυτο στο νερό και βοηθάει στην ανάπτυξη του φυλλώματος. Στο έδαφος το άζωτο έχει διάρκεια ζωής 4 εβδομάδες. Επομένως, αρχίζουμε τη λίπανση αρχές Μαρτίου ή τέλος Απριλίου, ανάλογα με το πόσες εφαρμογές θέλουμε να κάνουμε (ξεκινάμε δηλαδή πηγαίνοντας προς τα πίσω 12 εβδομάδες). Είτε 2 εφαρμογές ανά 6 εβδομάδες, είτε 3 εφαρμογές ανά 4 εβδομάδες = 12 εβδομάδες.  Κλαδεύουμε ΟΛΑ τα κεριά, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ακόμα και τα πιο αδύναμα τα «τσιμπάμε» στην κορυφή τους. Αφήνουμε ένα πολύ μικρό απομεινάρι/κοτσάνι περίπου 5mm. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα έναν δεύτερο κύκλο ανάπτυξης. Συγχρόνως, θα αφαιρέσουμε δεύτερη φορά τις βελόνες και θα κρατήσουμε 6-8 ζευγάρια σε κάθε βλαστό.

4.- Από τον Ιούλιο έως το φθινόπωρο ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, ούτε λιπαίνουμε. Η επανέναρξη της λίπανσης εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης των βελονών. Όταν αυτές ωριμάσουν, δηλαδή όταν αποκτήσουν σκουρότερο πράσινο χρώμα, έχουν σκληρύνει (τσιμπούν στο άκρο τους) και δεν ξεκολλάνε όταν τις ανακατεύουμε με το χέρι μας, τότε θα δώσουμε στο δέντρο τουλάχιστον 2 εφαρμογές λιπάσματος. ΠΟΤΕ δεν θα λιπάνουμε πριν οι βελόνες ωριμάσουν, αλλιώς ο σκοπός της αφαίρεσης των κεριών ακυρώνεται και θα προκύψουν και πάλι μακριές βελόνες και μεγάλα μεσογονάτια.

5.- Το φθινόπωρο θα δούμε τους καρπούς όλης της προηγούμενης εργασίας μας. Νέα μάτια θα έχουν αναπτυχθεί στα σημεία τομής των κεριών. Στα μέσα του φθινοπώρου θα κάνουμε επιλογή 2 ματιών ανά βλαστό (για δημιουργία διακλάδωσης) και θα αφαιρέσουμε τα υπόλοιπα. Εάν κρατήσουμε 3 μάτια, τότε δημιουργείται φούσκωμα στο σημείο και θα καταστραφεί ο σχεδιασμός του δέντρου μας. Θα δώσουμε προτεραιότητα κατά την εξής σειρά :

 • Μάτια με ίση δυναμικότητα
 • Μάτια που εκφύονται σε οξείες γωνίες (τριγωνικά)
 • Μάτια που εκφύονται πλευρικά
 • Στο επάνω μέρος του δέντρου επιλέγουμε ζευγάρια ίσου μεγέθους
 • Στο κάτω μέρος του δέντρου όπου η βλάστηση είναι πιο αδύναμη, εάν έχουμε 2 δυνατούς βλαστούς ίσου μήκους τόσο το καλύτερο, κρατούμε αυτούς κι αφαιρούμε τα υπόλοιπα αδύναμα μάτια. Εάν υπάρχει μόνο ένα δυνατό βλαστάρι, αφαιρούμε τα αδύναμα βλαστάρια και κρατάμε τα 2 πιο δυνατά. Ακόμα κι αν το μέγεθος αυτών των 2 βλαστών είναι διαφορετικό, εντούτοις θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της ενέργειας του δέντρου.

6.- Το φθινόπωρο θα αφαιρέσουμε για μία ακόμα φορά τις βελόνες του δέντρου, κρατώντας 10-12 ζεύγη.

 • ΠΟΤΕ δεν αφαιρούμε όλες τις παλιές βελόνες, καθώς κάτι τέτοιο αδυνατίζει το δέντρο. Αφαιρούμε περίπου 2/3 έως 3/4 των παλαιών και 1/3 έως 1/4 των νέων βελονών. Οι παλιές βελόνες είναι πολύ σημαντικές, εάν τις αφαιρέσουμε όλες μπορεί να εξασθενίσουμε το δέντρο σε σημείο που αυτό να ξεραθεί. Μπορεί να βλέπουμε ότι συνεχίζει να μεγαλώνει επί 2 ή και 3 χρόνια, αλλά ξαφνικά λόγω κάποιου φυσικού στρες (απότομη υψηλή θερμοκρασία, απότομη χαμηλή θερμοκρασία, παράλειψη του ποτίσματος κ.λπ.) πεθαίνει ή χάνει μερικά από τα μεγαλύτερα κλαδιά του. Έτσι λοιπόν, η έλλειψη επιτυχίας στην καλλιέργεια της ιαπωνικής μαύρης πεύκης μπορεί να αποδοθεί στην ολοκληρωτική αφαίρεση παλαιών βελονών.
 • Οι νέες βελόνες φωτοσυνθέτουν ενώ οι παλιές λειτουργούν στην κατανομή των ορμονών (απελευθερώνουν ένα ορμονικό σινιάλο σε κάθε ένα μάτι ατομικά)
 • Αφαιρούμε πρώτα τις βελόνες που βρίσκονται πιο κοντά στον κορμό (για να έχουμε μια καθαρή εικόνα των γραμμών του δέντρου μας)
 • Αφαιρούμε τις βελόνες που διασταυρώνονται.
 • Αφαιρούμε τις πολύ μακριές βελόνες.
 • Αφαιρούμε τις βελόνες που βρίσκονται μεταξύ των κεριών για να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση ότι δύο ξεχωριστές βεντάλιες ανοίγονται προς τα έξω σε οξείες γωνίες.

Αυτός είναι ο κύκλος εκπαίδευσης των πεύκων. Ξεκινάμε και πάλι από την άνοιξη και επαναλαμβάνουμε τις ίδιες εργασίες, εκτός από την αρχική αφαίρεση των βελονών. Κλάδεμα κεριών, αφαίρεση βελονών, επιλογή βλαστών και πάλι από την αρχή. Μέσα σε μόλις 3-5 χρόνια θα έχουμε ένα έτοιμο μπονσάι.

 

 

Έρευνα/Κείμενο/Μεταφράσεις: Α. Π. - 2016

Επιμέλεια/Διόρθωση: Ν. Φ.

 

Το υλικό αντλήθηκε από διαλέξεις και σεμινάρια του R. N. σε :

 • Willowbog Bonsai
 • AABC Convention in Canberra 
Last modified on Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 09:59
 1. Δημοφιλή
 2. Δείτε Επίσης...
Αζαλέα

Αζαλέα

Απρ 05, 2013 6267 SlideShow

Shimpaku Juniper

Shimpaku Juniper

Απρ 19, 2013 5231 SlideShow

Φωτογραφίες

Ροδόδεντρο (Aζαλέα)
Ελιά
Συνάντηση μελών Ελληνικής Λέσχης Μπονσάι
Η σελίδα μας στο Facebook....
Εγκαίνια Astellas Pharmaceuticals Ελλάδας
Kakemono... η παρέα των μπονσάι