Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Διαμόρφωση των κλάδων του γιουνίπερου σαν μπονσάϊ - Το αραίωμα του φυλλώματος

Written by  Ιουν 29, 2013

 

Μία μεταφορά άρθρου του Harry Harrington, το οποίο είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του με την ευγενική του συγκατάθεση, για την οποία και τον ευχαριστούμε.

 

                                           Φωτογραφία πριν και μετά ενός μπονσάϊ Chinese juniper

Προκειμένου να διαμορφώσουμε κατάλληλα ένα μπονσάι γιουνίπερο, είναι απαραίτητο να συρματώσουμε και να τοποθετήσουμε σωστά την μάζα του φυλλώματος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα, αλλά χρειάζεται να γίνεται περιοδικά στην διάρκεια της ζωής του δένδρου, έτσι ώστε να διατηρείται το φύλλωμα αλλά και το ίδιο το μπονσάι σε μία περιποιημένη και ραφιναρισμένη κατάσταση..


Το αραίωμα του φυλλώματος
Προκειμένου να γίνει εφικτό να συρματωθούν τα κλαδιά, είναι απαραίτητο να αραιώσουμε το φύλλωμα. Η μάζα του φυλλώματος χρειάζεται να μειωθεί έτσι ώστε η πραγματική δομή του δένδρου, ο κορμός, τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα κλαδιά, να μπορούν να ξεχωρίζουν καθαρά, για να τακτοποιηθούν και να αποτελέσουν ένα σύνολο ραφιναρισμένο κι αρμονικό.
Το αραίωμα του φυλλώματος επιτρέπει επίσης την είσοδο φωτός στο εσωτερικό του συνόλου της κόμης. Εάν το δένδρο αφεθεί να αναπτύξει μία πολύ πυκνή μάζα φυλλώματος, θα έχει ως αποτέλεσμα την σκίαση των εσωτερικών και χαμηλότερων κλάδων, προκαλώντας σοβαρή εξασθένησή τους και τελικά τον θάνατο αυτών των σκιασμένων κλάδων.

Όπως μπορούμε να δούμε στην παραπάνω εικόνα, αυτό το μπονσάϊ γιουνίπερου San Jose είχε ανάμικτο φύλλωμα από ώριμο φολιδωτό φύλλωμα και το λιγότερο επιθυμητό νεανικό φύλλωμα από βελόνες. Το δένδρο είχε αφεθεί σε ελεύθερη ανάπτυξη και κατέληξε να γίνει πολύ πυκνό. Τα εσωτερικά κλαδιά έχουν ως εκ τούτου γίνει αδύναμα και όσον αφορά την διαμόρφωσή τους η εφαρμογή σύρματος θα ήταν πρακτικά αδύνατη.

 

Το αραίωμα του μπονσάϊ γιουνίπερου προκειμένου να προετοιμασθεί για συρμάτωμα
Το αραίωμα του φυλλώματος ενός γιουνίπερου δεν είναι απλά το τυχαίο κλάδεμα κλάδων και φύλλων. Στο εσωτερικό του φυλλώματος ή της κόμης, υπάρχουν μερικοί τύποι βλαστών και φύλλων που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως «ανεπιθύμητα». Ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας του αραιώματος του γιουνίπερου, συμπεριλαμβάνει την μεθοδική εργασία πάνω στο δένδρο για την αφαίρεση όλης αυτής της βλάστησης την οποία χαρακτηρίζουμε ως ανεπιθύμητη.

Sports' και 'runts' που έχουν βλαστήσει στην διχάλα δυό μεγαλύτερων κλάδων

 

Runts (βλαστοί-νάνοι) και 'Hotheads' ή Sports (λαίμαργοι βλαστοί)
Πρόκειται για βλαστούς που βλαστάνουν τυπικά από το σημείο της διχάλας που σχηματίζεται μεταξύ δύο παλαιότερων κλάδων. Τα λεγόμενα runts (βλαστοί νάνοι) είναι συχνά μια τούφα, μια ελάχιστη ποσότητα φύλλων που ποτέ δεν θα αναπτυχθεί για να σχηματίσει ένα βλαστάρι, ενώ τα λεγόμενα sports ή hotheads είναι ένας εξαιρετικά δυνατός βλαστός που θα αυξηθεί με πολύ γρήγορο ρυθμό σε σύγκριση με τα γειτονικά κλαδιά, ανάμεσα στα οποία έχει βλαστήσει. Αν τα 'hotheads' αφεθούν ελεύθερα να επεκταθούν έτσι όπως θέλουν, θα κυριαρχήσουν πάνω στους άλλους περιβάλλοντες βλαστούς και κλαδιά, εξασθενώντας τα. Και τα δύο, τα runts και τα hotheads πρέπει να απομακρύνονται με την βοήθεια ενός κοφτερού ψαλιδιού. Σημειώστε ότι, εάν στην βάση αυτού του βλαστού απομείνει ένα μέρος ανέπαφο, αυτό θα έχει σαν
αποτέλεσμα την επαναβλάστηση από αυτό το σημείο στο μέλλον.

Το ίδιο κλαδί, αφού αφαιρέθηκαν τα 'runts' και τα 'hotheads'. Αυτό που έχει απομείνει όμως είναι τρία κλαδιά σε ένα κοινό σημείο/κόμβο και ένα από αυτά τα κλαδιά πρέπει να αφαιρεθεί


Μείωση όλων των «κόμβων» των κλάδων στα δύο κλαδιά
Όλα τα κλαδιά πρέπει να διακλαδίζονται σε δύο νέα κλαδιά, δηλαδή κάθε ένα κλαδί να διαιρείται σε δύο. Εκεί όπου υπάρχουν περισσότερα από δύο κλαδιά σε ένα κόμβο, ο αριθμός θα πρέπει να μειωθεί. Ποιο από τα περίσσεια κλαδιά θα αφαιρεθεί, είναι στην κρίση του καλλιεργητή και εξαρτάται ποιά κλαδιά αυτός θεωρεί ότι θα είναι πιο χρήσιμα για να διατηρήσει την φόρμα του δένδρου. Αυτό, με την σειρά του, μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες όπως το μήκος του κλαδιού, η ποσότητα
του χρήσιμου φυλλώματος που φέρει, ο τύπος του φυλλώματος (εάν είναι νεανικό ή ώριμο) και εάν η αφαίρεση ενός χονδρού κλαδιού μπορεί να βελτιώσει την κωνικότητα του κυρίως κλάδου.

Το υπερβολικά υπερπλήρες τμήμα του φυλλώματος πριν την αραίωση.......

..........και μετά από το αραίωμα του φυλλώματος στα κλαδιά που απέμειναν. Παρατηρείστε τα γυμνά βλαστάρια με τούφες φυλλώματος στις άκρες τους.
Αφού έχουν πλέον αφαιρεθεί τα runts και τα hotheads και με όλους τους κόμβους να έχουν μειωθεί στα δύο κλαδιά, τα βλαστάρια που απέμειναν μπορούν στην συνέχεια να προετοιμασθούν για συρμάτωμα και για την σωστή τοποθέτησή τους, μια διαδικασία που ονομάζεται και σχεδιασμός της φόρμας του μπονσάι.

 

Απόδοση στην ελληνική : Α. Π.

Πηγή: http://bonsai4me.co.uk/AdvTech/AT%20Styling%20Juniper%20Bonsai%20Branches%20Thinning%20Out.html 

 

 

Last modified on Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 12:57
  1. Δημοφιλή
  2. Δείτε Επίσης...
Αζαλέα

Αζαλέα

Απρ 05, 2013 6267 SlideShow

Shimpaku Juniper

Shimpaku Juniper

Απρ 19, 2013 5231 SlideShow

Φωτογραφίες

Κατηγορίες Μπονσάι
Ροδόδεντρο (Aζαλέα)
Συνάντηση μελών Φεβρουαρίου
Εγκαίνια Astellas Pharmaceuticals Ελλάδας
Νικητές της 1ης δημοπρασίας pot
Λήξη σχολικής χρονιάς του Κέντρου Ιαπωνικών & Κινεζικών Σπουδών Οικονομάκου